Geplaatst op: 11-03-2020

Alle foto's vind je in het foto-archief.

Maandag 2 maart 2020

Sommige Opti zeilers hebben afgelopen winter een kleine winterslaap gehad, anderen hebben deelgenomen aan de wintertrainingen en weten dus nog goed dat de laatste Nederlandse zondagen voorzien waren van ‘dikke pufs’ en hebben daardoor al even niet gevaren. Weer anderen reisden zo’n beetje heel Zuid-Europa door om zeemijlen te maken. Dan was er nog de officiële opening van het seizoen in het Franse Bandol én een klein aantal zeilers kiest voor het Turkse Bodrum....

Het Corona virus hebben we zeker niet in de wind geslagen, na wikken en wegen besluiten we om wel te gaan. Zo ontmoetten deze zeven Braassem opti’s elkaar op Schiphol; Carlijn Baggers, Thijs Bijleveld (KP), Merijn Dam, Xander Holtz (JP), Caterina Meyer, Sebastiaan van Ofwegen, Beertje Peute, onder leiding van coach Benjamin Wempe én het walteam bestaande uit vier Braassem moeders. Na de begroeting wacht een leuke verrassing, namelijk heuse Bodrum team-truien. Het Braassem Blauw moest dit keer wijken voor de duurzame kleur kikkergroen. Dat bleek maar wat makkelijk op het drukke Schiphol #herkenbaar. Als de zeiltjes verzameld zijn in de diverse kokers, de knuffels en kussen zijn uitgedeeld aan de thuisblijvers, vertrekt de groep richting de gate. Via Istanboel komen we uiteindelijk aan op Bodrum, waar we als echte VIP’s worden opgewacht door de taxibus die ons brengt naar het resort ‘Forever Club’. Dit hotel is gesitueerd pal aan het strand waar de zeilclub BB Bodrumspor gevestigd is. De kamerindeling is snel gemaakt en de kids gaan na deze lange dag, snel te kooi!

Dinsdag 3 maart 2020

Vandaag staat de ‘practice race’ op de agenda, echter moeten we eerst zorgen dat alle bootjes vaarklaar komen. De kids nemen hun eigen zeil mee en charteren een bootje van de club. Leuk om te zien dat de jeugd hun eigen materiaal in Nederland weldegelijk waardeert, in Turkije kijken ze niet zo nauw. Coach Benjamin heeft echter de zeven beste bootjes uitgekozen, samen wordt er gesleuteld, grondblokken worden vakkundig gemonteerd, lijntjes worden vervangen, neerhouders worden gecheckt, mastringen worden geplaatst en zwaardelastieken zijn in mum van tijd gerealiseerd. Leuk om te zien hoe er wordt samengewerkt! De wind maakt het soms flink lastig, want deze blijft maar aantrekken. Het waait zelfs zo hard dat de organisatie de practice race aflast. Benjamin besluit wel met een aantal zeilers het water op te gaan. Als de zeilers startklaar staan op het strand, vertrekt Benjamin naar ‘zijn’ rib. Hmmm, de aangewezen rib blijkt niet voorzien te zijn van de beloofde sleutel en mist ook de essentiële brandstoftank! Als dit alles geregeld is, gaan we te water, dat blijkt best een dingetje met die mega golven, met een beetje geduld is uiteindelijk iedereen voorbij de branding en kan het festijn beginnen. Het is hard werk en nog harder genieten, met twinkelende ogen meren ze enige tijd later weer aan. Her en der is er nog wat materiaal gesneuveld, wederom werk aan de winkel dus. Gelukkig is het Turkse Sailcenter voorhanden, zo kunnen we direct wennen aan de wisselkoers van Turkse Lira’s versus de Euro.

De KWVL kids Féline van Ede (JP), Teije van Ede (JP) en Olivier de Munnik waren al een dag eerder aangekomen samen met gelegenheidscoach Floris van Ede. Jeugdwestrijd Zeilen Noord is van de partij met Rens van der Heijden, Kirsten van der Heijden, Mieke de Jong, Yfke van de Meer, Fenna de Vries, Margot van Wettum, Tjed Wildeboer. Tijdens de openingsceremonie op de zeilclub maken de Nederlanders er dan ook een heus feestje van samen!

Woensdag 4 maart 2020

1st racing day – Helaas!

Het weer gooit roet in het eten. Het waait gemiddeld 30-35 knopen met vlagen van 40 knopen. Het comité doet haar best en probeert door uitstel de kans op een aantal races te vergroten. Dit mag niet baten, want rond de middag besluit men: No Races Today.

En nu? Haha, met de bus naar Bodrum city met slechts één missie: shop till you drop! Dat hebben de walmoeders geweten! Winkel in, winkel uit! Het afdingen moest even op gang komen, maar met Sebastiaan als sales-men in de dop werd het juiste voorbeeld gegeven. Alle kids hebben iets gevonden waar ze reuze blij mee zijn. Thijs heeft vorig jaar het shoppen geleerd en laat vakkundig zien, hoe je in een mum van tijd je zomergarderobe bij elkaar shopt! Het mag gezegd worden, zelfs tijdens het winkelen zien we de teamspirit, er wordt geduldig op elkaar gewacht, er worden adviezen gegeven, er worden gezamenlijke deals gemaakt en de moeders worden bijgepraat als het gaat om het juiste merkenpalet. Zo krijgen we van Xander een compliment dat de aankoop SWAG is. Merijn rapt in zijn laatste track over ‘De Gucci is Foetsie ’, maar menig Gucci is gescoord! We maken haast om op tijd aan het tafel te verschijnen. ’s Avonds speelt de Nederlandse jeugd samen met nieuwe Turkse vrienden het spel ‘jachtseizoen’, het hotel heeft tal van hofjes, veel verdiepingen en nog meer trappen, succes verzekerd dus.

Donderdag 5 maart 2020

08.00 uur ontbijt
09.15 uur aangekleed en opgetuigd op de haven

Aan de bak dus! De diverse weersites hadden het al voorspeld; onweer. Om een lang verhaal kort te maken, uitstel. Als de onweer uit de lucht is, blijft er weinig tot geen wind over #balen. Wel gaan de circa 400 opti’s uit viertien landen het water op. Teams KWVL en Braassemermeer delen een coachrib, ‘sharing is caring’! Oef, de wind is heel dunnetjes. Het comité laat het veld vier x keer starten, maar steeds wordt de wedstrijd er weer uitgeschoten. Uiteindelijk wordt er met hangen en wurgen één wedstrijd gevaren. Iedereen doet z’n best, voor de een pakt het beter uit dan voor de ander. Zo heeft Féline een UFD, terwijl ze als derde over de lijn kwam. Rens & Thijs hadden een goede dag, bekijk de resultaten hier: http://www.bodrumbior.com/upload/files/2020-BiOR-Junior-TR.pdf

Het is al rond zes uur als de kids van het water komen, protest bespreken, douchen en nabespreken! Ondertussen wordt er op de kamers hard gewerkt om alle kletsnatte kleding droog te krijgen #droogmanagement! Airco’s gaan op 30graden, verjongende schoten worden gebruikt als waslijn, droogstellages van stoelen worden gebouwd, alles wordt in het werk gesteld om de kids morgen met een droog pak te kunnen laten starten. Vanavond early bed time.

Vrijdag 6 maart 2020

Iedere ochtend begint met aansluiten in de rij. Het live cooking buffet maakt in de ochtend pannekoekjes, wentelteefjes en ei. Steevast verkiezen onze zeilers deze gerechten boven de olijven, feta, augurken en tomaat. Vanuit Nederland hebben we A-merk chocopasta en pindakaas meegenomen, ook dit vindt gretig aftrek! Nu moeten we bekennen dat de vleeswaren er ook niet heel appetijtelijk uitzien . Het woord chemisch valt vaak!

Afijn, met gevulde tonnetjes komt iedereen aan op het strand. Zoals in veel Zuid-Europese landen staan alle zeiltjes opgetuigd in een rek, handig qua voorbereiding. Op z’n Nederlands staan we op tijd klaar, ready to launch....

Het comité denkt er anders over en hijst tot 3x toe de uitstelvlag. Wachten dus....Verveling maakt creatief en zo zien we allerlei spelletjes voorbijkomen (check de hoogtepunten op Instagram!) Ook worden er nieuwe vrienden gemaakt. Alle NL zeilers hebben deze week buitengewoon verlof van school. Met zekerheid durven we te zeggen dat een week als deze super leerzaam is! Zo wordt er bijvoorbeeld in het team nagenoeg continue Engels gesproken. Caterina is onlangs verhuisd vanuit Australië naar Nederland, her Dutch is improving day by day ... Zo goed om te zien dat iedereen zijn of haar best doet om Engels als voertaal te gebruiken.

Als de bootjes eindelijk het water raken, is de helft van de dag al voorbij. De wind is shifty, we starten met circa 6knp wind, later trekt deze aan. Één race wordt er gevaren.....we verzamelen nog weer een paar gele vlaggen, de jury is behoorlijk alert! Uitslagen zijn te vinden op http://bodrumbior.com/bior-sonuclar/0

De walouders (lees: moeders) maken een middagwandeling langs de kust naar Bodrum Boulevard waar we ons zelf trakteren .

Na het eten bonjouren we de jeugd op tijd naar bed, we hopen namelijk dat morgen een volle racedag wordt.

Zaterdag 7 maart 2020

De laatste zeildag, eentje voor in de boeken! Hoewel het comité langzaam op gang komt, wordt de wedstrijdbaan snel gelegd. Met een windsterkte van 12-15 knopen en strakblauwe lucht worden er drie wedstrijden gevaren! Halverwege de dag moet er nog van rib worden gewisseld: Turkse logistiek werkt schijnbaar, maar erg inzichtelijk is het niet.... Enfin, de rest van de dag worden we rondgevaren in een splinternieuwe rib met kapitein. De coach klaagt niet!

De zeilers hebben het lastig tussen Europa's beste zeilers, voornamelijk op de startlijn. Menig inhaalrace moet worden gevaren, er wordt geknokt voor ieder plekje. Uitblinker van de dag is Thijs met een mooie afsluitende 6de plaats! Ondertussen wordt er op de wal ingepakt, stapels (jongens-)kleding wordt vakkundig opgevouwen en in de koffer gepakt. Om 17.00 rijdt de bus voor en gaan we met z’n allen naar de closing ceremony in Bodrum City. De accommodatie is schitterend, pal aan zee! Op zijn Turks vindt de prijsuitreiking plaats, met enthousiast gejuich wordt Rens van de Heijden (KP – JWZ) op het podium onthaald. Rens behaalt een 10e plek, van harte met dit mooie resultaat. De Turkse Tombola kent een extra dimensie, zodra het zeilnummer wordt genoemd, tellen alle kids tot 10. Als de winnaar niet op tijd op het podium verschijnt wordt de prijs opnieuw verloot. Sebastiaan en Beertje vallen in de prijzen en voegen respectievelijk een joy-stick en neon trimlijntjes toe aan hun bagage. De kids bedanken de organisatie en als we de openlucht club uitlopen struikelen we over de McDonalds! De kids worden getrakteerd op een lekker koud ijsje (én we waren al zó koud!). Terug in het hotel worden zeiltjes weer in kokers gerold en pakken we de laatste dingen. Zo lief als de dames de hele week gingen slapen, hebben ze nu de smaak te pakken, er wordt nog flink gegiecheld, komt dit door alle aandacht van de Libanese zeilers? De mannen liggen er deze avond op tijd in, niet iedereen is topfit, even flink bijtanken dus, want morgen is het echt vroeg dag!

Zondag 8 maart 2020

Oef, 4.30 is best vroeg, maar het is voor een goed doel. We vliegen weer naar huis, naar de achterblijvers. De busjes richting ‘Havaalani Bodrum Milas’ rijden af en aan. Bij het inchecken discussiëren we met de dame van de incheckbalie, we zijn te zwaar! Gelukkig biedt Noord uitkomst, we mogen een aantal kilo’s van hen lenen J, thanks! In het vliegtuig wacht ons een onaangename verrassing, twee Turkse mannen zijn het alles behalve eens met elkaar en willen eigenlijk het liefst met elkaar op de vuist. Het bekgevecht gaat over een zitplaats en over het feit dat de één op de ander z’n teen stond….. De politie komt er zelfs aan te pas. We zitten gelukkig als groep bij elkaar en onze kids gedragen zich stoer. Uiteindelijk vertrekken we een half uur te laat. We hebben een prima vlucht. Voor Xander was het de eerste keer vliegen, maar alsof hij nog nooit anders gedaan heeft kijkt hij rustig de wereld onder hem.

Als we de aankomsthal binnenkomen zien we onze geliefden al wachten achter het glas, wat leuk! Zelfs hond Pepper van Carlijn is er bij. Bij de afdeling Odd Sizes, ziet Hidde van de Meer, in een hoek een verdwaalde spriet liggen. De Afrikaanse sticker doet vermoeden dat deze wellicht van Jasmijn Holtus is. Benjamin kan bevestigen dat deze inderdaad als anderhalf jaar mist. We nemen hem mee!  Geheel tegen alle voorschriften in wordt er gekust en geknuffeld als we eindelijk door de schuifdeuren Schiphol binnenkomen. Iedereen is blij om ons weer te  zien! En wij? Het was een heerlijke week, met één minpuntje, dat onze Lill Armer (Merijn) niet fit was en een dag eerder Turkije heeft verlaten.

Het was een top begin van het seizoen 2020 én we hebben zin in alle evenementen die gaan komen! See You in the Opti!

Alle foto's vind je in het foto-archief.