Geplaatst op: 09-07-2018

Combi Amstelmeer 8 juli 2018 - Door Rob de Jeu

Wat doe je als je eigen Combi wedstrijden en de trainingen afgelopen zijn en je nog zin hebt om op zondag een wedstrijd te zeilen?? Dan pak je de auto, hang je er een rib en een Optimist achter en rijd naar de slotwedstrijd van de Combi Zuiderzee op het Amstelmeer in Westerland.

Toen we om kwart voor negen aankwamen stond de vriendelijke havenmeester ons al op te wachten met de vraag of hij onze rib in het water kon leggen. Om negen uur begon het palaver. Een strakke planning dus maar we waren precies op tijd klaar. Adriaan en Piet Hein Bak waren ook al present dus de Braassem was met twee kinderen vertegenwoordigd. Na het palaver konden we meteen het water op.

Het was geweldig weer; veel zon, wind variërend van 7 tot 12 knopen en lekker draaiend dus goed opletten. De eerste wedstrijd was nog even wennen voor onze RTB’ers. Een 4e en een 5 plek klinkt best aardig maar in een veldje van 7 en een straatlengte achter de eerste drie doe je dan toch niet echt mee. Maar daarna waren de eerste indrukken van een nieuwe plas, een klein veld en een lekkere grote startlijn kennelijk verwerkt; Julia zeilde haar eerste eentje in haar carrière en Adriaan werd 2e.

Tussen de wedstrijden door werd Jiannis op de rib natuurlijk wel gemist maar we deden ons best om ook wat tips (en vooral aardbeien, druiven, drinken en broodjes) te geven. Gelukkig had dat ook nog succes want Julia had de smaak te pakken en won meteen nog twee wedstrijden. Adriaan werd 2e en 4e. Daarna snel naar de kant waar de vriendelijke havenmeester ons alweer stond op te wachten en vroeg hoe laat wij de rib eruit wilden hebben. Wat een service daar in West-Friesland!

Tijdens de prijsuitreiking bleek dat de nummers twee en drie evenveel punten hadden behaald; ieder twaalf. Spanning alom! Helaas had Adriaan geen wedstrijdje gewonnen en zijn tegenstander wel dus uiteindelijk werd Adriaan derde, Rein van der Zwaag van WSV Hoorn tweede en Julia eerste. Een superleuk en compact evenement op een mooie plas met allemaal vriendelijke mensen, wat wil je nog meer?!

 

Combi Sneek

Afgelopen weekeinde geen Combi Zuiderzee op het Amstelmeer, maar Combi Noord op het Sneekermeer voor Lisa en Niels Brandt, Florian en Thomas. 

Sjoerd Brandt: ' Onze boot ligt in Friesland vandaar dat we twee dagen wilde zeieln op Sneek, ook gunstig voor de Sneekweek waar we ook aan mee gaan doen.
Prachtig weer, genoeg (draai)wind en sterke organisatie. In de Optimist B waren 26 deelnemers. Eerst met het pontje over, dat geeft al een soort van vakantiegevoel!
De eerste dag gingen Lisa & Niels gelijk goed, Niels won race 1 en Lisa werd 3e! Blijkbaar hadden ze toch veel geleerd van trainen met Racing team Braassem én al die wedstrijden in Combi Amsterdam, want ze bleven voorin varen. Opvallend was dat er bij de palaver (iedere groep had een begeleider toegewezen) tips & trucs werden uitgelegd, en dat er nadrukkelijk gewezen werd op sportief zeilen! Er waren het hele weekeind géén protesten in de B, en niemand riep hardop 'protest' als er iets verkeerd ging. Opvallend! Zaterdag werden drie wedstrijden gevaren, en zondag twee. Lisa ging super en voer steeds vooraan prachtig mee. Niels ging als een speer en had als aftrek een 2e plaats! 
Zeker een aanrader deze Combi Noord. En nu: op naar de Sneekweek :-)' 

Florian Vreeburg en Thomas Schouten verruilden de Optimist dit weekend om te oefenen voor het NK Flits wat komend weekend op het Schildmeer plaatsvindt. 

 

Zeeland Regatta
Serious Competition, Serious Fun!

Waar een deel van de Braassemzeilers was vertegenwoordigd op de Combi Amstelmeer en Sneek zijn 11 van onze talenten en een coole gast van de RZV afgereisd naar het pittoreske, beloofde Zouteland van Veere om deel te nemen aan de Zeeland Regatta 2018.

Veeruhh, Veeruhh, waar kennen we het van: nou, het eens zo machtige Veere is tegenwoordig een mooie toeristenstad aan het Veerse meer en voor diegene die twijfelen of dit nu zout of brak water is…..zij is brak maar wel met een hoog zoutgehalte! Waar ooit de rijk beladen schepen uit Schotland lagen, mochten wij neerstrijken bij W.V. Arne Veere. In voorbereiding op Garda en het Braassemkamp, dit keer geen gehuurde appartementen of huizen, nee gewoon “old school” met tenten en een Camper.

Vrijdag 6 juli, On the water sailing clinics (onder leiding van een mystery quest trainer) met opvolgend een Practice Race. Condities, een strak blauwe hemel, wind…..wat wilde we nog meer…de mystery guest trainer….Benji we hebben je gemist in het Zouteland!

Zaterdag 7 juli, een grijze start, een klein pittig hoge druksysteem pal boven ons hoofd wat resulteerde in zero wind, ergo uitstel. Rond de klok van 13.00, strak blauwe hemel, wind aan en hebben de optimisten en lasers 3 wedstrijden kunnen varen waarbij iedereen knappe prestaties heeft geleverd. Als kers op de spreekwoordelijke taart, Max en Michiel als dagafsluiter even een rondje in de laser 4.7! (quote: gaaf, vet, hoe zwaar moet je zijn voor de 4.7?….;-))

Zondag 8 juli, Meest waarschijnlijk als resultante van de enorm goede prestaties van onze C-zeilers, menigeen in het Zoutelande een beetje in de war: notice of race → splitsing gold en silverfleet optimist C! Wellicht ten overvloede, al onze c-zeilers hebben zich geplaatst voor de Gold fleet! Qua windrichting in de ochtend “gekkigheid”, windshifts van 60 tot 80 graden geen uitzondering, een geplande downwind welke in werkelijkheid soms halve wind, ruime wind of zelfs aan de wind werd….afblazen misschien dan maar?….”nee, dat doen we niet in de Zoutelande”. Optimist A/B en laser 4.7 hebben uiteindelijk nog 4 wedstrijden kunnen varen, de C-tjes mochten na 3 wedstrijden naar binnen.

 

Onderstaand de eindklasseringen van onze toppers!

 Optimist A/B:  Optimist C:
 1e  NED 3361 William Zielinski (RZV)  1e NED 2460 Xander Holtz
 2e NED 3286 Mika Quentin  4e NED 3278 Niec van Nunen
 3e NED 3287 Max Frank   5e NED 3341 Sebastiaan Van Ofwegen
 5e NED 3343 Michiel Dam   7e NED 3132 Merijn Dam
 6e NED 3330 Michiel Van der Vorm   
   Laser 4.7
 4e NED 2430 Wessel Holtz (optimist B)  3e NED 193572 Franca Struijk
   7e NED 198540 Josephine Holtz


 Wist u dit weekeinde dat:

• Dit de eerste keer was dat de Zeeland Reggatta werd georganiseerd en waarbij men in staat is geweest om wel 60-70 vrijwilligers in rode polo te mobiliseren;
• De goodiebag welke alle zeilers hebben ontvangen wel heel gaaf is;
• Een camper niet tussen de tenten mag staan, ook al is deze kleiner dan de tent van de buren;
• Braassemzeilers een beetje te fanatiek zijn, quote “dat doen we niet in de Zoutelande”
• Je vooral niet te lang moet doorvragen bij de organisatie, quote “ook dat niet in de Zoutelande”
• Gras in de andere tent ’s nachts altijd groener is, maar what happens in Veere, stays in Veere;
• Annemiek, Wanda en Britt echte toppers zijn als het gaat om eten, drinken en kampleiding;
• Het opzetten en afbreken van tenten, toch altijd langer duurt dan verwacht.

Al met al een top weekeinde, wellicht volgend jaar weer op de agenda. Bekijk de fotoserie van de Zeelandregatta op Flickr.