Geplaatst op: 12-08-2020

Verslag vanuit de wedstrijdleiding.

11 augustus 2020 werd een memorabele DiZeBra avond. Niet alleen doordat ondergetekende voor het eerst de wedstrijdleiding op zich nam.

Om 18 uur was er 0,0001 knopen wind en zag het er niet naar uit dat er ook maar iets zou komen. Zeilers vroegen zich af of de DiZeBra wel door zou gaan. De beslissing daarover zou pas om 19:30 uur worden genomen. En eerlijk gezegd: de voorspellingen zagen er niet erg gunstig uit: heel weinig wind, winddraaiingen van meer dan 180 graden én ook nog windstoten tot 30 knopen! Dus oppassen geblazen!

De weergoden waren ons echter goed gezind: vlak voor 19:30 uur begon het ineens goed te waaien (ruim 3 Bft). Wel ruimde de wind snel en moesten we de boeien meer dan 30 graden naar rechts neerleggen. Door de uitstekende wind waren we wel erg optimistisch geworden en werd het een lange baan. Na twee ‘schone’ starts met de ‘Blue Peter’ vlag bleek de wind geleidelijk aan weg te zakken. Ieders geduld werd danig op de proef gesteld. Niet alleen die van de zeilers, maar ook die van het comité. De wind werd zo gering dat een tweede start er niet meer in zat.

Mooi om samen met het DiZeBra comité deze wedstrijd te mogen leiden. Velen denken pro actief mee en zo werd het een hele mooie zomeravond. Hoewel er maar 1 race gevaren kon worden, kreeg ik van de nodige zeilers positieve reacties dat de tijd tussen 19:30 tot 21:00 uur vrijwel geheel aan wedstrijdzeilen was besteed. Daarbij moest er zowel bij 3 Bft als bij nagenoeg geen wind worden gezeild.

Tijdens de prijsuitreiking bleken twee uitslagen niet te kloppen. Deze zijn op deze website alsnog gecorrigeerd. De nachtkaars ging naar René Winters met de Solo 611.

Dank aan comité en zeilers voor de welbestede avond!

Wouter van der Gronden

PS vergeet nooit een zwemvest aan te doen…

NB elders in Nederland trokken zware regen- en onweersbuien door het land: omgerukte bomen en overstromingen tot gevolg.

----
Voor de uitslagen, klik je HIER
Wil je alle foto's nog eens zien die we tijdens dit DiZeBra seizoen maken, waaronder meer dan 50 van 11 augustus, klik dan HIER

----
Verslag René Winters

Dinsdagavond 11 augustus 2020 zal waarschijnlijk de boeken ingaan als één van dewarmste DiZeBra’s uit de geschiedenis. Midden in een hittegolf beloofde deze avond een uitdaging te worden, niet in de laatste plaats door de hoge temperatuur! De weersvoorspellingen waren duidelijk: in de avond konden zware buien ontstaan maar buienradar gaf aan dat wij op de Braassemermeer tijdens de wedstrijden weinig last zouden krijgen. Gelukkig is dit ook uitgekomen; elders in het land is het op sommige plekken noodweer met harde windstoten geweest.

Aangekomen op de parkeerplaats waar mijn Solo op de trailer staat was het uitzicht op het water een spiegel: absoluut geen wind. Wat te doen? Boot optuigen of direct naar de bar? De wedstrijdleider gaf mij aan dat hij tot op het laatst kon beslissen of er zou worden gevaren, dus voor de zekerheid toch maar de boot opgetuigd. En zowaar kwam rond 18.45 een klein beetje wind Bft 1 opzetten. Snel omkleden in zomer zeiltenue en het water op gelukkig. Drijvend naar het startschip kwamen plotseling uit het niets harde vlagen opzetten en planerend met een big smile was ik snel in het startgebied. Daar aangekomen snel de trim aangepast en een goede start gemaakt. De baan lag er prima in en het eerste kruisrak was genieten van de wind en het zeilen. Een lange slag over bakboord en daarna in één keer over stuurboord naar de boei pakte goed uit.

De wind nam helaas steeds verder af, de trim aanpassen was een vereiste. Over de wedstrijd kan ik kort zijn. Het werd met name in het laatste voordewindse en laatste kruisrak steeds moeilijker om de boot op snelheid te houden. Drijvend en vele zweetdruppeltjes verder eindelijk over de finish, waar werd medegedeeld dat er geen tweede wedstrijd zou plaatsvinden. En toen nog naar de haven zien te komen! Toen pas zag ik dat enkele boten er de brui aan hadden gegeven en de wedstrijd hadden verlaten.

Tenslotte wil ik iets zeggen over een belangrijk onderwerp.
Tijdens de prijsuitreiking werd door de wedstrijdleider medegedeeld dat een zwemvest ALTIJD moet worden gedragen, ook onder deze omstandigheden. In het verleden is tijdens Pampus wedstrijden iemand verdronken, zie de plaquette in de vitrine, en dat wil niemand meer meemaken. Veiligheid gaat boven alles. Hulde voor de dappere beslissing van de wedstrijdleider om de boot waar geen
zwemvest werd gedragen te diskwalificeren; en hulde om dit tijdens de prijsuitreiking uit te leggen en goed te maken met een fles wijn aan de betrokken deelnemer!

Ik heb genoten, comité en vrijwilligers bedankt!
René Winters, Solo NED 611