Geplaatst op: 14-08-2019

Het was eigenlijk een gekke dizebra...

Toen ik op de Braassem aankwam, was het nog erg stil, zomervakantietijd. John en Marijke waren er net, en waren bij de kraan wat spullen uit de auto aan het halen. We spraken even kort, en Marijke vroeg (als geintje?) of ik het verslag van de DiZebra wilde schijven. Mijn reactie was dat het niet in de lijn der verwachting lag dat ik de Nachtkaars won. Verderlopend over de steiger naar het clubhuis riepen Marijke en John nog na dat ze dan wel zouden zorgen dat het wel zo was.

De taco's van Edwin gaven voldoende energie om te zeilen, en de galapenos zorgden voor het pittige peper deel. Tijdens het optuigen van de boten hingen er wat zware luchten, maar eenmaal het water op leek die bui lekker langs de Braassem te gaan. De kielboten, het waren er niet zoveel, startten op tijd, wel was er minstens één die té op tijd was: de x-vlag hing.
 
Nadat de startlijn vrij was voor de open boten keek ik hoe deze lag, het schip leek iets gunstiger, de wind leek ook op rechts iets sterker. In de verte hing nog steeds een bui, dat die van invloed ging zijn werd mij steeds duidelijker, alleen kon ik niet goed inschatten hoe dan. Ik lag nog redelijk dicht bij het startschip, maar van alle boten wel als dichtste bij de pin-end. Het viel me op dat de pin-end nog een stuk omhoog gehaald werd. Op anderhalve minuut toch maar naar de pin-end gevaren, terwijl de wind wat naar links draaide. Als enige bij de pin-end vrij kunnen starten, en op links gebleven. Bij de bovenboei waren alleen de twee Ojollen in de buurt, en ging ik net achter Gerard het downwind rak in. In het downwind rak werd een afkortsignaal gegeven, best fijn te horen als je een voorsprong hebt. De benedenboei nog voor Gerard kunnen ronden, en hoewel de RS400 van Eileen ook dichtbijgekomen was, kon ik nog wel als eerste van alle open boten kunnen finishen. Yes: linehonours!

De onweersbui die tegen de Braassem aanlag kwam toch wel erg dichtbij, Willem had tot afkorting besloten om alle boten snel naar de haven te laten gaan. Goede beslissing in het kader van veiligheid, en die beslissing kwam mij ook wel goed uit. 

Bij de prijsuitreiking bleek dat Wouter de winnaar van de kielboten was, en Gerard had in de open boten op rating wel gewonnen (mooi gevaren Gerard!), maar de tweede plek in de open boten was goed voor de Nachtkaars. Die had ik nog niet, en ik ben er blij mee.

Teruglopend over de steiger naar de auto moest ik weer terug denken aan de conversatie met Marijke en John. Het was eigenlijk een gekke dizebra...
Jeroen de Vries, Laser 198171

Wouter van der Gronden gaf deze avond Jeugdtraining, de kleinkinderen mochten met hem mee.

Voor de uitslagen, kik je HIER