Geplaatst op: 18-04-2018

DiZeBra 17 april
De voorbode van een zonnig zeilseizoen kondigde zich aan op dinsdag 17 april. Waar de ‘pluim’ van Gerrit Hiemstra al in het weekend sprak van geweldige omstandigheden weten we als dinsdagavond-zeilers ons altijd weer een beetje druk te maken; gaat de warmte er inderdaad komen en zo ja, is dan de wind er in de avond ook nog? Op naar de club en jawel; condities die wellicht pas een maand later te verwachten zouden zijn. Iedereen goed geluimd aan de maaltijd en dan, inclusief een paar nieuwe gezichten, het water op!

De twee standaard klasses mochten weer van start, de kielboten en alles wat daar in mee mag als eerste en de ‘open boten’ er 5 minuten later achteraan. In tegenstelling tot wat eerder gesuggereerd werd, die laatste start toch gezellig met zijn allen. Een initiatief om de lasers een eigen start te geven haalde het niet ten gunste van het houden van een compleet veld in de open boten. Als alles heeft dit voor- en nadelen maar historie leert ons dat het verder versnipperen van het veld niet echt tot verbetering leidt, en, laten we wel wezen, de DiZeBra moet het toch echt hebben van de gezelligheid van het samen beoefenen van een van de leukste hobby’s die er is. Nu toch op dat punt aangeland even een kleine samenvatting van de opzet van het zeilen op de dinsdag avond; plezier staat voorop, direct gevolgd door anderen hun plezier gunnen. Routine kweken voor op de andere wedstrijdbanen absoluut toegestaan, met het mes aan dek varen zeker niet. De sfeer is gemoedelijk en ‘misverstanden’ op het water lossen we direct op met een rondje danwel een biertje na afloop aan de bar. Waar in de huidige wereld aan alle kanten hoffelijkheid en respect het lijkt te verliezen van egocentrisme stel ik voor daar bij de Braassem niet aan mee te doen.

So much voor de kleine reminder. Hoe waren die potjes dan? Eerste ronde mooie wind en zowel voor de kajuitboten als de open boten voldoende druk om de wedstrijd interessant te maken. Mooi om te zien dat er van voor naar achter geduelleerd wordt voor de plek net voor de ander. Bij het tweede potje, met minder wind, nam het comité het juiste besluit de baan iets in te korten zodat ook daar sprake kon zijn van een wedstrijd. De derde race (voor de kajuitboten dan) is altijd naar de kraan; want ja, hoe eerder je boot op de trailer staat hoe eerder de ‘nabespreking’ plaats kan vinden…

In het bruin café werden natuurlijk de belangrijkste tops en tips weer uitgewisseld waarna onze wedstrijdleider in zijn geheel eigen stijl ons door de uitslagen loodste. U vindt ze weer online maar vermeldenswaard is natuurlijk de uitreiking van de DiZeBra kandelaar, dit jaar in een geweldige Lustrum-uitvoering welke met zeer veel trots op de schoorsteenmantel van ondergetekende staat. Gelukkig maar 1 keer per seizoen te winnen dus kansen volop om dit ‘collectors-item’ de uwe te maken. Klaartje; hij is prachtig!

Bastiaan van Nunen
18+

  • Voor de uitslagen, klik je HIER
  • Er is ook een foto-album aangemaakt waarin we alle DiZeBra foto's van dit jaar bewaren. De foto's van gisteravond en die van vorige week zijn daar inmiddels in opgenomen. Klik HIER om naar het album te gaan.