Geplaatst op: 21-07-2021

Dear all,

Hoewel wij tijdens de DiZeBra van 20-7-2021 met de Randmeer 1030 verre van gewonnen hebben, is toch het verzoek tot mij gekomen om hierover verslag te doen. Als goed lid doe je dat dan natuurlijk!

Hoewel het rond 18 uur nog windstil was en de vooruitzichten alleen maar afnemende wind aangaven, was er toch een vertrouwen dat het nog wat kon worden. Immers in de avonduren van zomerse avonden kan een zeewindje nog wel onze Braassemermeer bereiken. Ik denk dat we achteraf mogen zeggen dat het tot nog toe dit jaar de mooiste avond was: een respectabele opkomst, een heerlijke temperatuur, een heerlijk windje en volop zon!

Toch waren er nog voldoende bijzonderheden. Hoewel we deze DiZeBra wedstrijden met een SW formule toch vooral als een gezellig oefenevenement moeten zien en er geen protesten kunnen worden ingediend, moeten we ons natuurlijk wel aan de sportieve regels houden.

Bij de open boten schijnt het toch iets te gezellig te worden waardoor er massaal te vroeg gestart wordt en geen rondjes worden gedraaid. Dit heeft er toe geleid dat de wedstrijdleider Jan de Vreede vanaf volgende week met de U-vlag gaat starten. Ben je dan te vroeg dan krijg je een DSQ. Deze is vrijwel hetzelfde als de Zwarte vlag, met dit verschil, dat als de wedstrijd wordt overgezeild, je weer opnieuw mee mag doen. Bij de kielboten werden wel rondjes gedraaid! De 5.5 van Arend Pasman raakte de spiegel van de MaxFun van Wiebe de Witte en prompt draaide hij een rondje. Zo hoort het.

De Randmeren registreren hun tracks altijd met de I-SAIL app. Zo leren ze altijd weer bij!

   

Het zou nog leuker en leerzamer zijn als alle boten zich met deze gratis app registeren! Graag roep ik jullie hiertoe op. Je bent dan verzekerd van meer inzicht! Zie hier: http://app.i-sail.com/eventDetails/472/raceDetails?race=Race%201. Zie ook een video (klik HIER) van vrijwilliger in de rib Nico Overbeeke van de start vanuit het pin end.

Winnaars

Bij de Open boten won René Winters in de Solo en bij de Kielboten Wiebe de Witte met zijn bemanning in de MaxFun. Je kan de MaxFun niet ontzeggen dat ze er alles aan gedaan hebben om te winnen. Ook na hun wedstrijd voeren ze nog halver wind boven een van de deelnemers. Het zou toch niet leuk zijn, als ze straks als MinFun verder moeten. ☹

VG Wouter van der Gronden Randmeer 1030 met Lukas van der Heeden.

---------------------------------------------

René Winters, Solo NED 611

Bij aankomst op de haven in de namiddag van 20 juli was het meer zo glad als een spiegel met af en toe een klein vlaagje uit verschillende richtingen. Maar omdat ik vlak bij de kust woon vermoedde ik dat de zeewind, die daar zachtjes begon te waaien vlak voor mijn vertrek, aan het begin van de avond wel eens de Braassem zou kunnen bereiken. Samen met de drie Finn jollen was ik als eerste op het water en voeren wij richting het noorden. De wind was noord en wisselend oost Bft 1.

Terug varend en bij het startschip aangekomen was te zien dat de wisselende windrichting door de wedstrijdleider goed in de gaten werd gehouden om een mooi kruisrak te krijgen. Precies op tijd kon de bovenboei naar links worden verplaatst door de opkomende westen wind: de zeewind kwam er aan. Tijdens de start met Bft 1-2 (en natuurlijk altijd) is het belangrijk vrije wind te hebben en niet in het gedrang te zitten. Aldus gedaan en met de licht krimpende wind kon ik redelijk vooraan de bovenboei ronden en finishte ik, na verrekening, als 2e.

De tweede wedstrijd was met iets meer wind, Bft 2 met enkele vlaagjes van Bft 3, prettiger te zeilen en de wind was inmiddels west. Eens te meer werd duidelijk dat tijdens de start vrije wind belangrijker is dan in een groep starten. 
Pin-end was duidelijk beter maar werd een groot gedrang met vele boten te vroeg over de lijn; een hoop geschreeuw en opnieuw starten was het gevolg voor velen. Ik startte buiten het gedrang in de buurt van de pin en had gelijk een goede snelheid. De wedstrijd werd bij de tweede keer de bovenboei ronden afgekort wegens de afnemende wind en na verrekening was ik eerste; totaal 1 en de nachtkaars ontvangen. Het bier en de bitterballen smaakten prima!

Met dank aan het wedstrijdcomité en aan de (weer!) voortreffelijke hulp van de dames van Gerard en Henk!
 

Voor de uitslagen, klik je HIER