Geplaatst op: 05-08-2021

Whaaaaaaaaa!
Net terug uit het land van de zeilen, waar de zee blauw en transparant is, de lucht soms blauw, de kust hoog en in kleur en waar een koersboei "Antarctica" wordt genoemd. Bretagne! Het contrast is groot met het land van zand, van kaas die niet stinkt en waar het vrouwen zijn die medailles winnen op de Olympische Spelen.

Nu ik erover nadenk, de weinige uitstekende Nederlandse zeilers die ik ken zijn Cornelius en Thierry. De eerste is dood en de tweede is Frans!!! Nauwelijks terug, hoog tijd om met de BRZM-maatjes te gaan spelen. Vooral omdat ik net een mooi grootzeil heb laten maken door een bevriende zeilmaker. Vergeet vooral niet de commissie te begroeten en hen vanavond het zeilnummer te laten weten, NED17 is “FRA 1”!

Vannacht waait er een “vent de demoiselle” op het meer, en dat is heeeeeel goed voor ons! Tijd om de roze boot en het water onder controle te krijgen, en we maken ons klaar voor de start. Het Comité is altijd op tijd, het is niet Frankrijk waar  de start pas wordt gegeven als het aperitiefglas van het hoofd van het wedstrijdcomité leeg is. Begin eerst bij de boei die de Liechtenstein SB blokkeert!!! Cock Baas moet je in de gaten houden want zelfs op een ponton kan het snel gaan. Peter is minder gevaarlijk omdat de marieholm van de wind houdt. Vertrekken is niet eenvoudig wanneer u met de kleinste boot in de vloot vaart. Laten we gaan !

De SB is geblokkeerd en we zitten al op max VMG. Thiem is beneden en we vallen erop om te stikken. Een blik achterom om het zicht op de opgestelde vloot in u op te nemen. Liechtenstein moet afslaan en rechts van de waterweg gaan. Tot ziens LIE. Het is al goed! Het kompas bevestigt de weigering, we drukken weer naar beneden voordat we overstag gaan, maar blijven onder de lay line. Iedereen loopt achter en de Randermeers worstelen met deze voor hen te lichte wind. De regatta verandert in wedstrijdraces tegen Liechtenstein, dat zich voortbeweegt als een TGV en stijgt als een lift. Eerst naar de 1e boei! De SB stierf in handicap! We houden de SB in bedwang tot de voorlaatste oranje boei of ik ga direct naar de finish. Liechtenstein behoudt zijn spinaker!!!

SHIT, er is een dog-leg naar beneden op de laatste tack! Shit en shit weer. We gingen naar beneden om de laatste rode boei te passeren, maar Liechtenstein passeerde en kwam 50 meter verderop over de finish. We verklaren oorlogen voor minder dan dat! De randemeers zijn nog ver weg, Nico leidt het peloton gevolgd door Thiem en president Wouter met Lucas. De Loper 27 is de laatste loefwaartse boei nog niet gepasseerd. Jeroen alleen op zijn randmeer veegt achter de vloot.

Tweede manche, Liechtenstein heeft het begrepen en blijft op afstand, Wouter wil de startboei van ons overnemen maar we pushen hem om een fout te maken en hij moet gijpen om de bakboordstart in het tweede gordijn te nemen. Bye bye mister president! Start op volle snelheid aan de top, na 20 seconden sturen we de haven om de vloot met de arm te begroeten of ze psychologisch te verpletteren. De regatta is oorlog! Liechtenstein is naar rechts van het meer gegaan, wij controleren het. DE vloot loopt al ver achter, wordt een wazig blok in onze geest gericht op het kompas en de SB. Aan het einde van de eerste etappe dwingen we Liechtenstein om nog twee afleveringen te maken, wat ons 75 meter ademruimte geeft.

Dit is niet teveel want de SB heeft een gennaker die minimaal 10.000 m² moet zijn! Liechtenstein passeert de lijwaartse boei een paar meter voor ons. Shit weer. De Randemeers kijken van een afstand toe en deze keer loopt Rode Thiem voorop. De posities blijven ongewijzigd tot aan de lijn! Bang, Bang, twee bullits. We schieten geen blanco op de BRZM . Jeroen is aan het stofzuigen! Een makkelijke regatta want de Max fun, de 5.5 arend en de pijnlijke SB's zijn op vakantie. We zouden ze ook hebben verslagen! Ik heb niet veel van de kant van de afnemers gezien, maar het is waarschijnlijk nog steeds een dame die de jongens heeft verpletterd. Zelfs Gerard, de oude BRZM beer is te grijs geworden om te winnen. Het is al goed dat hij zijn finn in de goede richting beweegt.

Een mooie avond regatta's in korte broek op de BRZM zoals we dat het hele jaar door zouden willen. Met dank aan Jan en zijn team van de wedstrijdcommissie voor zijn enorm geduld. Daarnaast bedanken Edwin en zijn team voor de Horeca! De kaars staat in Amsterdam bij Guido.

Renan

-----

Uitslagen

Voor de uitslagen, klik je HIER