Geplaatst op: 04-04-2017

Het geheim van de Braassem

Team Braassemermeer zoekt nieuwe route Olympus tijdens 2de trainging J70
10.000 uur trainen. Tien jaar intensief oefenen, zo concludeerde een Zweedse psycholoog ergens in de jaren 90-tig. Dan maak je van elke kneus een expert– in muziek, schaken, messenwerpen, sporten, of wat dan ook. Dat biedt perspectief voor alle talentlozen. Dus dat zal dan ook wel voor wedstrijdzeilen gelden, dacht ik toen ik dat las. Maar wat ben je dan na die 10.000 natte uren? Allround zeilexpert? Die vervelende kerel die alles weet van winterbeurt tot oceaanoversteek? De trimmer die elke tiende speed kan vinden? Een stuurvrouw met fingerspitzen? Die tacticus die achteraf voorspellende gaven blijkt te hebben? Of klaar voor een bestuurstaak op de vereniging?

40.000 uur ervaring
Als ik tijdens onze tweede training voor de voor Eredivisie Zeilen 2017 zo eens om mij heen kijk, dan zit ik wel aan boord met 4 experts, elk op hun eigen gebied. En naast ons drijft Erik Wesselman onze vijfde man in de coachrib.
Erik ademt bootjes. Alles wat ooit bewaaid of overijst werd, heeft hij bevaren. Van het Zweedse ijszeeën, tot de bergmeren in Italië. En dan in alles met een beetje gang ook. Melges 24, Maxfun25, 5,5, Mono-types met kruissnelheden tot over de 100 k/m. Voor Erik heeft het sturen van sportboten dan ook geen geheimen meer.

En ook Lieske Wieringa is ondanks haar jeugdige voorkomen inmiddels een stuk zeilperkament. Volgeschreven tijdens pre-olympisch campagnes, Elliot battles, grote boten, klein spul. De tienden extra zullen komen. Uiteraard met de frustratie die elke topper zo kenmerkt.

Daarbij is Joost Assmann uit diezelfde kielbalk gehouwen. Altijd zijn rust bewarend, stuurt hij zijn lange ledematen trefzeker door de boot. Hij dwingt de gennaker moeiteloos in de gewenste vorm. Zijn lijntjes, de teugels als trouwe vrienden. Nooit vouwen, knopen, haperingen of overturns. Met lange halen als de tijd dringt, millimeter voor millimeter als hij twist of bolling een centimeter naar voren wenst. Zijn geduld verraadt het tomeloze turen in doorstikte vlakken wit.

Ook Rinke van der Veen de stuurvrouw heeft haar sporen in de zeilwereld wel verdiend. Die doet nooit meer gekke dingen. Het klinkt gek, maar dingen laten in een boot is moeilijker te leren dan meer doen dan noodzakelijk, zeker voor haar. Zij toont zich meester in die beperking.

En ik, laat ik het kort zeggen. Ik schat dat ik de 10.000 uur als tacticus ook wel heb gehaald. Genoeg hoekjes kijken, shiftje missen, draainkie meeliften, binnenbochtje, buitenkantje. Al ben ik de enige alfa in de boot, dus ik kan er een nulletje naast zitten.

Hoe ik wij wordt
Maar helaas, de Amerikanen weten het weer beter. Er zit namelijk geen I in team. Wat wij zoeken is geen individu maar het expert team. En laat ik daar kort over zijn. Er is niet genoeg daglicht over tot het eerste evenement (bekijk de agenda) om daar 10.000 uur in te proppen. Dus dat vraagt om een list, loodrecht de parallelle isobaren oversteken naar een beter windgebied, dat is de route die wij zoeken.

En nu hoop je als trouw lid dat jouw team Braassemermeer daar de schouders onder heeft gezet. Dat wij zicht hebben op het ontsluiten van de Luzac-route. Dat is niet meer dan logisch. Want de tijd begint te dringen.

Bij gebrek aan beter hebben wij maar alvast twee reguliere trainingen afgewerkt. Heel traditioneel allemaal. En in wisselende samenstellingen hebben wij ongeveer 2o uur als team gevaren. We hebben geleerd dat de innerfucker wel heel belangrijk is; dat de boot doods aanvoelt; dat we hier en daar nog altijd op zoek moeten naar een graadje hoogte; dat starten als bejaarde op een solex, je de wedstrijd kost; dat we onze regelkennis nog wel wat mogen afstoffen en dat we lekker tegen elkaar kunnen schelden. Maar dat is niks nieuws als je zo lang in boten hebt gezeten met experts die alles beter weten.

En nee, de nog niet ontdekte en verkorte route naar de Olympus hebben wij nog niet gevonden.

Benieuwd naar de volgende aflevering in het feuilleton: Het geheim van de Braassem? Ik ook.

Bart Leerling

Teamcaptain

p.s. Bij deze 1 daagse trainingen op Monnickendam waren aanwezig: Erik Wesselman, Lieske Wieringa, Joost Assmann, Rinke van der Veen en ik. Mandy Mulder en Ruben Holtz vervolmaken het team van experts, maar zij hadden andere verplichtingen.