Geplaatst op: 30-07-2019

Follonica ligt onder Piombino en kijkend vanaf het strand tuur je over de baai naar Elba. Dat hier ooit Napoleon buiten zijn wil werd vastgehouden lijkt ons onder de huidige omstandigheden geen straf. Een strakbauwe lucht en een na het middaguur opkomend zeewindje zorgde voor de perfecte omstandigheden om een WK te zeilen. Nog niet eerder kwam een zo groot aantal RS Feva's bij elkaar. Maar liefst 200 boten uit de hele wereld waren ingeschreven. Van Zweden tot Engeland en China, Japan en Nieuw-Zeeland waren ook van de partij. Navraag leerde dat de Kiwi's qua reistijd niet echt meer kwijt waren dan de Nederlanders die met triple-trailers met RS Feva's, Ribs en ski-boxen richting het hete Toscane waren gereden. 

Voor de Braassem zeilden mee: Femme Rijk (LRTB), die zo vanuit de Flits waar zij het NK won in de Feva stapte met Silke Zuidema. Xander Schaap (ORTB) vormde een gelegenheidsduo met Anais Adrande. En ook voor de gelegenheid samen zeilend Florian en Féline Vreeburg. 

In totaal deden 18 NL boten mee aan dit WK en deze vormden allemaal "Team NED". O.l.v. 3 coaches werden 3 dagen vooraf aan het evenement getraind om het water te leren kennen (vooral warm!!) Vanaf maandag werden er 5 dagen wedstrijden gevaren. 2 dagen qualifiers en 3 dagen finals. 

Na de Qualifiers wisten broer en zus Vreeburg zich voor de Goldfleet te plaatsen. Best een knappe prestatie, omdat ze vóór dit evenement slechts 2 dagen samen gevaren hadden in deze boot. Samen met nog 4 andere NL boten, waaronder die van Femme en Silke, mochten zij de oranje eer gaan verdedigen. Xander en Anais bereikten de Silverfleet. 

De eerste dag in de Goldfleet was dan toch even wennen, met een 36, 48 en 27 ging het zeker nog niet zo goed. De dagen daarna gingen echter een stuk beter! Met 4 van de 5 races nog een top10 gevaren kunnen zij zeer tevreden zijn over het resultaat. De overall winnaar Simon Cooke die voer met Oskar Masfen werden 'Open kampioen' (omdat de stuurman ouder dan 18 is). Vandaar dat alle posities in de lijst één plek omhoog zijn gegaan. 

Florian en Féline werden uiteindelijk 9e overall, werden wereldkampioen FAMILY RS FEVA en 2e mixed team. Een zeer knappe prestatie!

Results gold