Geplaatst op: 04-04-2018

Wij zijn onze burgemeester van Kaag en Braassem Marina van der Velde-Menting zeer erkentelijk voor haar bezoek op onze receptie 22 maart ter ere van ons 100 jarige bestaan. Niet alleen had ze heel vriendelijke woorden over onze vereniging maar ze bracht ook de Koninklijke erepenning van zijne majesteit Willem Alexander mee.

Genoeg redenen om de burgemeester een verder inkijkje te geven in onze vereniging bij een belangrijk evenement. Gelukkig zijn kort na de receptie mooie internationale wedstrijden van Optimisten (Magic Marine Easter Regatta) op ons water. Daar strijden al 33 jaar honderden beste zeilertjes uit heel Europa om de eer.  Dit jaar zelfs 258 uit Europa, Turkije, de Antillen, Zuid Afrika en een groep uit de VS. We namen via Karin van der Kaaden contact op met de burgemeester om haar uit te nodigen voor een tochtje langs de zeilertjes.

De uitnodiging om haar op 2 april rond te leiden om ons wedstrijdveld viel in goede aarde en de afspraak was snel gemaakt. Alvorens het water op te gaan, besloten we gezamenlijk om eerst de stemming in de ledenzaal te peilen met een kop koffie. Al snel was de burgemeester onder de indruk van de gezelligheid in de zaal. Uiteraard vonden er verkennende gesprekken plaats. Helaas weten de Veenders onze vereniging nog te weinig te vinden. Men staat altijd met de rug richting de dijk. De burgemeester was het met ons eens dat er soort  boulevard zou moeten komen, om gemakkelijker van het prachtige meer te genieten.

Ze vertelde hoe hard de Veenders kunnen werken. Je had bukkers en bolbroeken. De harde werkers en de Veenders met het geld, vandaar de bolle broeken. Ook ging het over het geloof dat mogelijk niet zo’n rol meer speelt. ‘Weet je ook waarom de molens vroeger rood of groen geschilderd waren?’ We hadden geen idee. Rood was voor de Katholieken (onthoud Rood = Rooms Katholiek) en groen voor de Protestanten.

Opvallend zijn de vele uren die zeilertjes achter elkaar op het water doorbrengen. Buren van de burgemeester zijn goede zeilers maar wilden toch niet dat hun dochters wedstrijdzeilers zouden worden. Het probleem is nl dat de meisjes uren in de boot vertoeven zonder dat ze naar de wc kunnen. Daarom drinken ze niet veel en dat is niet goed voor de gezondheid. Uit eigen ervaring weet de burgemeester hoe lastig dit kan zijn.

Na de koffie zijn we het water opgegaan. Natuurlijk eerst nog langs Marijke Hasselman, voorzitter van de Lustrumcommissie, die nu ook nog wedstrijdleidster was! Alle Optimisten waren net gestart zodat ze even tijd had voor een praatje. We voeren twee rondjes rond alle zeilers en het was natuurlijk een prachtig gezicht waarbij de zon ook nog even haar best deed. De burgemeester was onder de indruk van de vele landen waar de kinderen vandaan kwamen

Het was bijzonder gezellig en hebben het niet al te laat gemaakt. We kijken terug op een geslaagde ochtend!