Geplaatst op: 03-06-2018

Jubileum Nachtkaars

 In 1969 is deze wedstrijd, naar een idee van Piet Stolp en Anton Hasselman, voor het eerst gevaren. Altijd op de zaterdagavond voorafgaand aan de Onderlinge Wedstrijden op de zondag. Het concept is heel simpel, inschrijven kan op de lijst in het clubhuis en je levert een eet- of drinkbare prijs in. De winnaar wint de ‘nachtkaars’ en mag als eerste een keuze maken uit één van de prijzen.

Deze zaterdag was het was somber weer, maar groot deel van de deelnemers was al rond een uur of 6 op de club voor een drankje en de heerlijke asperges die op het menu stonden. Daarna boten in orde maken, omkleden en het water op. Er stond een mooi windje en de startlijn voor het clubhuis lag keurig in de wind. De kijkers op het balkon stonden op de eerste rang.

Om 19:35 werd het ‘startschot’, of liever gezegd de ‘starttoeter’ gegeven door Piet van der Ham. Piet heeft destijds Anton en Piet opgevolgd bij de Onderlinge Wedstrijd Commissie en wist nog mooie verhalen te vertellen.
De oude starttoeter met lichten werkte weer prima en alle 22 deelnemers gingen keuring van start. De baan rond het hele meer was voor sommige boten wat lang. Het comité besloot de baan iets is te korten en bijna alle deelnemers waren voor het donker binnen.

Op de 5.5m van Rob Smolders, die voor deze gelegenheid met zijn zussen zeilde, was het heel gezellig met een hapje en drankje in het voor de windse rak. Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. Even een puzzel omdat er verschillende banen gevaren waren, maar de terechte winnaar van deze unieke wedstrijd werd Hans Nieuwland in de 12-Voetsjol.

Het was een gezellig en sportieve clubavond en zeker voor de jongere deelnemers een heel ander soort wedstrijd dan zijn gewend zijn. Voor de oudere zeilers was het veelal een feest de herkenning en een beetje ‘terug in de tijd’.

Tijdens de prijsuitreiking was het idee van Claar van der Does om het evenement weer jaarlijks op de kalender te zetten. Dat gaan we ook doen!

Voor de uitslagen, klik je HIER

Voor de foto's van deze avond, klik je HIER

Over 2 weken is er weer een fantastische Lustrum activiteit: LUSTRUM WEEKEND. Lees er alles over en registreer jezelf, klik HIER