Geplaatst op: 22-08-2018

21 augustus: het was weer een mooi zeilavondje!


We zitten aan het eind van de zomervakantie en jammergenoeg ook al bijna aan het einde van de serie Dizebra-wedstrijden van dit jaar. Deze mooie zomeravond leverde 16 open boten en 10 kielboten op. Waarschijnlijk zijn er nog veel mensen op vakantie en laten we hopen dat we de komende weken weer met een grotere groep zijn.

Van de 16 open boten ben ik als Laserzeiler vooral geinteresseerd in het laserveld. We waren met z'n zessen -- want Cees en Rutger zaten als Laserzeilers in het comité. Iedereen in het comité trouwens zeer hartelijk bedankt, zonder jullie gaat eeen dizebra natuurlijk niet lukken! 

Na een hapje gegeten te hebben zijn we redelijk snel aan het optuigen gegaan en zijn daarna een stukje gaan inzeilen. Tijdens het inzeilen viel een paar dingen op:

(1) de keuze om in korte broek te gaan zonder zwemvest was gegeven het weer de juiste;

(2) de wind begon met flink naar rechts te draaien;

(3) de windsterkte was erg aan het varieeren. 

Ondanks dat de wind zo naar rechts gedraaid was leek er op links meer druk te staan, iets wat je meestal niet verwacht. Tijdens de startprocedure bleek dat bij het startschip het ernaar uitzag dat je bij het startschip moest starten en dat het er bij het pin-einde op leek dat je bij de pin moest starten. Met daar tussenin een stuk zonder heel veel druk. Ik gokte er op dat de linkerkant toch beter was en in de loop van het 1e rak bleek dat inderdaad zo te zijn, de boten die bij de pin gestart zijn kregen goede druk en een lift en degene die aan de andere kant gestart waren kregen een header.

Eigenijk waren alleen Mark met zijn solo en ik met m'n laser vanaf de pin gestart en wij gingen dus ook als nummer 1e en 2e eenmansboot rond. Dat gaf mij de plaats van 1e Laser, die ik vervolgens tegen Victor met succes verdedigd heb. In de loop van de 1e wedstrijd werd de wind minder en minder, het resultaat hiervan was na ratingcorrectie de snelste boten een erg groot voordeel hadden ten opzichte van de langzamere. Elaine met de snelle RS 400 had dus gewonnen en ik als snelste Laser 2e en daarna pas de -- altijd verradelijk snelle -- Solo's. Hierna hebben we nog een 2e potje gevaren waarin het comité volhield dat het nog waaide, maar de rest van veld eigenljk dacht dat de wind al op was. Het bleek dat je vanaf de startschip-kant bijna bezeild naar de finish-bij-de-haven kon varen, en de boten die daar starten voeren achter elkaar aan. Ondanks dat de kielboten 5 minuten eerder mochten starten zag je dat de voorste open boten midden tussen de kielboten finishten. Na de wedstrijd was het nog steeds een mooie zomeravond, die we met elkaar gezellig op het terras af hebben kunnen sluiten,
--
Klamer Schutte