Geplaatst op: 29-08-2018

Op het Friese Tjeukemeer werd het ONK gevaren. Solo-zeiler Mark Wildenberg maakte voor het eerst een uitstapje naar de OK-klasse.


"Mark, we varen komend weekend het Open Nederlands Kampioenschap en er is nog een snelle OK-jol beschikbaar. Heb je zin om mee te varen?" Met die vraag - na afloop van de DiZeBra op 21 augustus - begon een avontuurlijk weekend voor Solo-zeiler Mark Wildenberg. 

Op 25 en 26 augustus werd er gezeild om de Nederlandse titel tijdens de vijfde editie van de Eastersee Regatta. Ooit begonnen als trainingsweekend en inmiddels uitgegroeid tot een prachtig evenement, met een groot aantal lokale vrijwilligers. Ieder jaar komen hier Belgische, Franse en met name veel Duitse zeilers op af. En, ook het aantal Nederlandse deelnemers groeit: een teken dat de OK-klasse terug is van weggeweest.

Voor Mark werd een snelle OK-jol geregeld: de NED 672 van Harm de Vries uit Oosterzee. Na wat instructies, tips, do's and don'ts was Mark als eerste op het ondiepe water van het Tjeukemeer voor een spoedcursus OK-jol zeilen. Er werden op zaterdag 4 wedstrijden gevaren. Anders dan vorig jaar, toen het twee dagen bijna windstil was, waaide het stevig. Vooral in de talrijke buien die vanuit het westen kwamen overwaaien, zat veel wind. En, gedurende de dag nam die wind alleen maar toe, wat een aantal van de 37 deelnemers deed besluiten om de warme douche op te zoeken. 

Na afloop van de laatste wedstrijd trok een heel zware bui over. De 22 overgebleven OK-zeilers die terug voeren naar de haven hadden hun handen vol om overeind te blijven. Het waaide zo hard dat in de jachthaven de tent van de organisatie de lucht in ging. Er bleef helaas weinig van over, maar gelukkig raakte niemand gewond. Kortom, het waren niet bepaald eenvoudige omstandigheden voor een debuut. Zonder te hoeven zwemmen, maar aardig uitgewoond kwam Mark terug in de haven. "In vergelijking met de Solo moet je in de OK-jol best wel hard werken. Maar het is zeker een heel interessante en sportieve klasse", aldus Mark.

De prima verzorgde barbeque die in de tent zou plaatsvinden, werd verplaatst naar het lokale café, evenals het ontbijt op zondagochtend. Die zondag gaf een aanzienlijk rustiger weerbeeld te zien, met gelukkig genoeg wind om 4 wedstrijden te kunnen varen. Dat Mark begon te wennen aan de OK-jol blijkt onder ander uit een uitstekende 10e plaats in de 5e wedstrijd. Uiteindelijk werd hij 19e van de 37 deelnemers en 4e Nederlander. Gezien het hoge niveau van het deelnemersveld (onze oosterburen) een prima prestatie. Voor de statistieken: Robert Jan Bancken (ook lid van de vereniging) werd 32e. Zelf werd ik - zonder gezwommen te hebben - 22e en 6e Nederlander en was daar best wel tevreden over. Beste Nederlander (6e plaats) was Stephan Veldman uit Middelburg. Nederlands Kampioen werd de Duitser Andreas Pich.


Uitslagen, verslag en foto's op www.easterseeregatta.nl


Rob Ligtenberg
OK-jol NED 473