Geplaatst op: 17-08-2018

Naar dit moment keek ik al een tijdje uit, moet ik bekennen, dat ik gevraagd, nee verondersteld wordt iets te schrijven over de DiBreZa. Op de 15e DiBreZa staan we eindelijk boven aan de uitslaglijst. Toegegeven, het veld was door de vakantieperiode duidelijk kleiner dan we gewend zijn, maar de zoete druiven smaken alsnog erg goed. En natuurlijk blij met de prachtige Nachtkaars.

Begin van dit seizoen zijn we naar de Braassem verhuisd en genieten enorm van de goed georganiseerde DiBreZa wedstrijden. Serieus wedstrijdzeilen op soms centimeters tegen zeer competitieve en goed zeilende tegenstanders. Hoewel we al vele seizoenen aan zomerwedstrijden deel hebben genomen op het Gooimeer, is zeilen bij de Braassemermeer ongelofelijk leuk, uitdagend en leerzaam. En dat de wind en het weer keer op keer top zijn, is natuurlijk buitengewoon. Tot nu toe waren we echter nog niet verder gekomen dan een 4e plaats en veel vaker zijn we rond de 8e plek gefinisht. We keken echt uit naar een 1e plaats.

De nieuwe Quantum zeilen, die we in het afgelopen weekend hadden opgehaald, presteerden erg goed. De oude set zeilen was echt toe aan vervanging en het verschil in bootsnelheid was goed merkbaar. Verder hadden we voorafgaand aan de proefvaart van de zeilen op zondag, met het hele team de boot onderhanden genomen voor de tweede ‘helft’. We hadden de boot gepoetst en verschillende verbeteringen aangebracht (een nieuwe spi- en rekvrije genuaval, blokken gesmeerd, romp en waterlijn gepoetst, helmstokverlenger gerepareerd, scepterpot gefixeerd). We waren echt eager om van start te gaan op deze avond.

 En deze wedstrijden hadden de wind mee. Een goede start in de eerste wedstrijd als enige boot bij de gunstigere pin, pakte goed uit en voeren daardoor vrij voor het veld uit met voortdurend vrije en schone wind. In de rest van de race lukte het ons door vooral alert te zijn op lifts en shifts voor te blijven. In de tweede race was de start goed, maar niet uitzonderlijk. Het was spannend en flink sparren met de Draak van Hans Kol. Uiteindelijke lukte het ook in die race om als eerste over de lijn te gaan. Twee keer line honors en de nachtkaars!

Dank aan wedstrijdcommissie voor alle fraaie avonden dit jaar.

Met vriendelijke groet, Nils Wassenaar