Geplaatst op: 01-10-2019

Het NK ORC4 2019 vond plaats van 20 tot 22 september in Muiden. Voor het eerst in jaren was een groot veld ORC4 bij elkaar. Door de actieve lobby van Hylke Steensma van de 1/4 ton klasse was de ORC4 het grootste ORC NK dit jaar met 24 deelnemers. Een mooie mix aan verschillende boten waaronder een grote groep 1/4 tonners en een viertal IF's (Marieholm) met een gemene deler: een GPH van 720 of meer.

Een groeiende groep IF's varen al enkele jaren wedstrijden in een eenheidsklasse met grote groepen op de Braassem en Kaag. Dit jaar is een eenheidsklasse ORC meetbrief aangevraagd voor de IF. Dit verlaagt de drempel voor de IF's om een ORC meetbrief aan te vragen omdat de boot niet gemeten hoeft te worden zolang deze aan de eenheidsklasseregels voldoet. Met IF team Sister Ray hebben we dit jaar mee gedaan aan het Deltaweekend in de ORC4 klasse. Dit was een mooie kans om te zien hoe de eenheidsklasserating het doet in het veld met een handje vol 1/4 tonners. We wisten de eerste plaats te bemachtigen waarbij we 1/4 ton topper Ben Hoefsloot met zijn Furie achter ons wisten te houden. Dit gaf perspectief voor het NK.

Vrijdag werd er gestart met een middellangeafstandswedstrijd met een wind die licht begon en toenam gedurende de wedstrijd. In een voordewinds rak gleed het hele veld als een harmonica in elkaar wat voor ons niet ongunstig uitpakte en we wisten deze wedstrijd op handicap te winnen. Op de zaterdag en zondag werden 7 korte wedstrijden van rond een uur gevaren. Het waren heerlijke wedstrijden met zon en alles van 6-20 knopen wind. Het Comité van Muiden heeft er mooie eerlijke banen in weten te leggen. De IF's Yansa en Eeve streden mee in de voorhoede van het klassement waar we concurrentie kregen van wederom Ben Hoefsloot in zijn Dehler Sprinta, Bart Snel in zijn Robbertje 3e en Marco Nell met zijn Samourai mk1. De Samourai is een 'sleeper' waarvan je niet op het eerste gezicht zou denken dat het bootje zo hard zou gaan. Voor ons in de IF was het devies: vrij varen. Met op papier de langzaamste boot van de vloot en het hoge gewicht (2200 kg) is het veel waard om in vrije lucht te kunnen varen. Team Sister Ray bestaat uit mijn vader Hans op het voordek en Sarina als trimmer die het al 3 jaar tussen de Verdelletjes uit weet te houden. We zaten in een heerlijke flow waarbij het ons heel goed lukte om de boot op snelheid te houden. Hierdoor wisten we een constante serie neer te zetten van 1e en 2e plekken met een uitschieter van 5. Dit bezorgde ons de 1e plek van het evenement met achter ons de Sprinta van Hoefsloot en het Robbertje 3e van Snel. Onze IF vrienden kwam op een 5e, 6e en 20e plek. 

Nu op naar de winterwedstrijden op de Braassem waar we een mooi veldje IF's verwachten!
Len Verdel
IF SIster Ray