Geplaatst op: 30-10-2018

In de week van 22 oktober werd voor de 45e keer de Strontrace gevaren. Rob Ligtenberg, lid van onze vereniging, deed voor de 16e keer mee. De start van deze meerdaagse wedstrijd is in Workum en de route gaat - in zelf te kiezen volgorde - via Enkhuizen, Lelystad, Spaarndam en Amsterdam. Tijdens deze meerdaagse wedstrijd met zeilende historische vrachtschepen is het niet toegestaan om de motor te gebruiken. De Nooit Volmaakt, met aan het roer schipper Rob Ligtenberg uit Leimuiden werd 3e. Een uitslag waar zowel schipper als bemanning van te voren alleen maar van had kunnen dromen. Op de deelnemerslijst stonden namelijk 5 wedstrijdskûtsjes, die op papier veel sneller waren.

Geen gewone zeilwedstrijd

Maar de Strontrace is geen gewone zeilwedstrijd: het is vooral een oefening onder zeil, waar tactiek, uithoudingsvermogen, kennis van de route en ervaring de klassering bepalen. Anderen de fouten laten maken en zelf vooral de juiste dingen doen, daarmee kom je het verst.

Venijn in de staart

Volgens de weersverwachting zou het vooral op dinsdag en woensdag hard gaan waaien: windkracht 6 - 7 uit het westen. Die voorspelling leidde er toe dat de schepen kozen voor de route op de heenreis via Lelystad en Spaarndam. En met deze weersverwachting was het ook duidelijk dat de terugreis op het IJsselmeer zeer zwaar zou worden. Een aantal schippers besloot om die reden om op dinsdagnacht in de haven te blijven liggen tot het licht zou worden.

De Nooit Volmaakt voer wél uit. Aanvankelijk met één rif in het grootzeil ging het vreselijk hard onder de Noord-Hollandse kust, richting het Paard van Marken. Bij Uitdam werd er nog een rif in het grootzeil getrokken en ook nog een in de fok. Met zwaar gereefd zeil kwam zij op woensdag als 4e binnen in Workum. Ondanks de zeer hoge golven en de harde wind hielden schip en bemanning zich uitstekend.

Het schip dat op woensdagochtend als 2e was gefinisht (de 6 Gebroeders uit Makkum) had bij Hindeloopen hulp nodig gehad van de reddingsmaatschappij. Zij werden hierdoor een aantal plaatsen teruggezet in het klassement. Hierdoor schoof de Nooit Volmaakt op naar de 3e plek.

Scheef in de Ringvaart

Maar voordat het zover was, was er een spannend moment ten zuiden van de Lisserbrug. Een berucht plekje; een open stuk weiland waar wind uit het (zuid-)westen vrij spel heeft. De Nooit Volmaakt maakte er ook kennis mee. Zij ging enorm scheef en omdat het niet direct lukte om het zeil te laten vieren, loefde het schip heel snel op naar de stuurboordwal. Toen het zeil uiteindelijk wél gevierd werd, vloog de fok los, waardoor het schip niet snel wilde afvallen. Gelukkig kreeg de bemanning de Nooit Volmaakt weer onder controle. Een spannend moment, maar de Nooit Volmaakt raakte kant noch wal.

Tijdens het scheef gaan waren wel alle vaarbomen overboord gespoeld. Die moest de bemanning wel terug gaan halen, want een Strontrace varen zonder vaarbomen is geen optie. Die heb je veel te hard nodig in Amsterdam namelijk.

Het filmpje dat van deze manoeuvre op social media terecht was gekomen, is in korte tijd meer dan 400.000 keer bekijken. Benieuwd hoe dit eruit zag? Kijk op www.varenmetdenooitvolmaakt.nl.

Door naar Workum

Vanaf dat moment verliep de race verder voorspoedig: zonder problemen – ondanks de harde wind en de hoge golven op het IJsselmeer -  lukte het om geheel schadevrij op woensdagochtend aan te meren in Workum. Na de 2e plaats in 2017, werd de Nooit Volmaakt nu 3e, achter de onverslaanbare Verwisseling (schipper Bas Krom) en de zeer goed varende Geertje Rosa met schipper Jasper Kleine. Een prestatie om trots op te zijn