Geplaatst op: 02-10-2019

Ondergang in topvorm

Video 2000. Dat was het neusje van de zalm in de jaren 80 van de vorige eeuw. Het paradepaardje van Phillips en Grundig, toen nog toonaangevend in de wereld van home cinema. Als je het beste van het beste zocht, dan was er maar 1 keuze. Niks VHS, niks Betamax. Dat ware slappe aftreksels.

Dat gevoel kreeg ik gelijk toen de Eredivisie Zeilen met groot trompetgeschal werd geïntroduceerd. Ik voer toentertijd in een slap aftreksel van een onedesign vloot. De Maxfun25 heette dan wel eenheidsklasse te zijn met een boot of 20, maar als je de verschillende boten bekeek dan begreep je al snel dat er meerdere mallen in omloop moesten zijn.

Deze nieuwe manier van zeilen zal alle vormen van zeilen overbodig maken. Alleen de beste zeilers; korte intensieve sprints onder de kant; Letterlijk voor het oog van de kijkers. Met het beste materiaal, verzorgd door een shore crew. Zelfs over running cost was nagedacht. €100 euro per dag. Wel per zeiler, maar dat kost een beetje zeilboot echt per dag zo werd ons vrolijk voorgekauwd. Wij waren de elite. Dat mag wat kosten.

Ze zouden filmsterren van ons maken. Alleen het beste was goed genoeg. De zeilers en de zeilverenigingen zouden in grote getalen op het evenement afkomen. Als nachtvlinders op de vuurtoren. Om de woorden van de organisators kracht bij te zetten, werd na het eerste palaver het commando ‘drones airborn’ gegeven. Gevolgd door ‘Divers’. En daar gingen we. In nagelnieuwe J70’s. Van boven en onder gevolgd rond de tonnen.

Streaming video de gehele dag. Foodtrucks aan de kant. Tribunes tot aan de waterrand. Alleen het publiek had ons nog niet omarmd, maar dat was een kwestie van tijd en wat Facebook posts. Kwaliteit verkoopt vanzelf.

We gaan dit weekend nog 1 keer uitkomen voor de Braassemermeer. Dan dooft het licht. Te duur; bromt de een. Te ingewikkeld zeurt een ander. Ze hebben niet geluisterd naar de behoefte op de markt. Maar geef ze eens ongelijk. Met een goed product creëer je jouw eigen markt. Of wellicht hadden we gewoon moeten zeilen met minder kleren aan.

Hoe VHS Video 2000 versloeg? https://nl.wikipedia.org/wiki/Video_2000

Kijk je mee?

Wil je een laatste keer komen kijken? Dat kan:

Online:            http://raceqs.com/regattas/72721

Of op de set:  KNZ&RV

                        Westzeedijk 7

                        1398 BB Muiden

Groet,

Team Braassemermeer

  • Erik Wesselman
  • Rinke van der Veen
  • Lieske Wierenga
  • Bart Leerling