Geplaatst op: 07-05-2019

De zogenaamde United4 bestaat een reeks van vier wedstrijden met als aftrap een nieuwe locatie; Regatta Center Muiderzand. Uitdagend water aan de kant van Almere Poort, voorafgaand rijdt de hele karavaan door een compleet nieuwe woonwijk met heuse zandduinen. De rest van het weekend blijft het zanderig, maar we zijn per slot van rekening in MuiderZAND. Het aantal ingeschreven boten is 580 (!). Dit zijn diverse klassen, er zijn 185 optimisten. Voor de topzeilers in deze optimist klasse is het een bijzonder spannend weekend, dit is namelijk de laatste kwalificatiewedstrijd voor het WK en het EK. De vijf beste Nederlandse zeilers mogen afreizen naar het WK in Antigua, een selectie van 7 zeilers (4 jongens en 3 meisjes) mogen ons land vertegenwoordigen op het EK in Crozon-Morgat, Frankrijk. Het gaat dus ergens om in de top 10! De voorafgaande week is er dan ook veel reuring op en rond het water.

Als het dan eindelijk zaterdag 4 mei is kleurt de lucht grijs en zwart. En alsof het nog niet genoeg is, komt er regen, hagel en fluit er een gure wind. Op het midden van de dag meet coach Benjamin 40 knopen wind. Vanaf de kant wordt er gekeken naar de optimisten die uitvaren, tegelijkertijd zien we diverse rescue boten terugkomen met optimisten erachter, voor die beginnende optimist is dit simpelweg too much! Na wachten en scheuren over het water wordt er uiteindelijk wel gestart, 19 Braassem bikkels springen aan op het startsein. Het is een spectaculair gezicht, bij één is er toch wat spanning te zien en de ander geniet van dit harde werken. Eén voordeel van deze omstandigheden is dat de kinderen hun concentratie beter vasthouden, dat kan ook niet anders, want één foutje kan veel teweegbrengen! En zwemmen, dát is het laatste wat je wilt. Focus dus! De groep is verdeeld onder twee coaches: Albert Kooijman en Benjamin Wempe. Beide zijn ze trots op de kids, 2 zijn eerder naar de kant gegaan vanwege de enorme kou en er was 1 zeiler met materiaalpech, de andere 16 kwamen allemaal over de finish met als beste resultaat een 4e plek van Florian Vreeburg. In totaal zijn er van de 185 opti’s, 65 niet gefinished deze dag, voor een aantal was het hun eerste ‘grote wedstrijd’ ervaring, chapeau voor alle kids die deze dag überhaupt op het water waren! Op social media verschenen foto’s van mensen die woonachtig zijn in de hoge woontorens aan het water met teksten als: ‘kijk hier allemaal kids op het water, ongelofelijk’. Voor zeilers was het al een spectaculair gezicht, laat staan voor niet zeilers. Aan de andere kant zegt de professional; ‘dit weer kennen we niet meer zo goed in Nederland, maar als selectiezeiler moet je met deze omstandigheden gewoon de wedstrijk kunnen uitvaren!’. Het blijft leuk deze landrotten versus waterratten meningsverschillen! Voor de zaterdag is het gebleven bij deze ene wedstrijd. Het grootste leermoment van de dag was hoe planeer ik in plaats van duiken? Het is jammer dat een optimist niet is uitgerust met een snelheidsmeter…..

Zondag 5 mei, een feestelijk dag! Bij de hippe accommodatie van Regattacenter Muiderzand schalt er vrolijke muziek uit de luidsprekers. De bootjes worden weer opgetuigd en tot in den treure getrimd. Tijdens de voorbespreking wordt er een duidelijke doel gesteld voor deze dag: je maakt een plan én je voert het uit! Blijf bij je plan! In tegenstelling tot zaterdag is er aan het begin van de dag GEEN wind, daarna besluit ze alle kanten op te gaan. De windmolens en de schepen voor anker blijken goede meetpunten om de wind te volgen.  Voor de wedstrijdleiding zijn deze windshifts een drama, het lukt uiteindelijk om twee wedstrijden te varen voor einde wedstrijdlimiet.

Voor sommige ging het deze dag helemaal niet, anderen kwamen tevreden van het water. Hugo Dedding en Sytse Boerstra hebben zich knap geselecteerd voor de Top-40 clinic die in het eerste weekend van juni gehouden wordt in Scheveningen, gefeliciteerd!

De spanning op de kant was te snijden, in de kopgroep was het één en ander aan protesten gaande. Een zeiler is gewend om te wachten, dus wachten we nog even op de uiteindelijke prijsuitreiking én natuurlijk de selecties voor die begeerde WK- en EK plekken.

Oud-RTB’er Thomas Schouten kwalificeert zich voor het WK in Antigua, super gefeliciteerd! Ook felicitaties voor Braassemermeer leden Mika Quentin en Jeroen Dieperink met hun felbegeerde plek in het EK team. Veel succes in Crozon-Morgat in Frankrijk!

Alle uitslagen bekijken van deze U4 te Muiderzand? Volg deze link.