Geplaatst op: 13-08-2018

Volgens de weersverwachting zou dinsdag de 7 augustus de laatste hete dag zijn van de tropische zomer van 2018. En inderdaad, toen ik rond half zes uit Rotterdam vertrok op weg naar de Braassem, gaf de thermo-meter van de auto een buitentemperatuur aan van 37 graden Celsius. Snikheet, maar belangrijker nog, zo aan bomen, vlaggen en molens te zien, geen wind! Toch doorrijden want thuisblijvers hebben altijd ongelijk. Om kwart over zes op de haven leek er zowaar een klein beetje wind te staan.  Maar eerst een hapje eten! Deze week een heerlijke mixed grill, bereid door Edwin's team. Dat was genieten, maar daarna bleek er helaas geen wind meer te staan. Wedstrijdleider Bruno zou om 7 uur beslissen of de Braassem 70 zou uitvaren of niet. Helaas, om 7 uur was er nog geen wind. Dan maar een (alcoholvrij) biertje genomen. Plots om half acht een hoop drukte: er is een beetje wind, we gaan varen! Mensen schieten in de stress om snel om te kleden en op te tuigen, maar voor mij was het veel te warm om me druk te maken. Ik besluit rustig mijn biertje op te drinken, en zonder om te kleden, zonder kompas, zonder vers water (net bier op) en zonder hangbroek (niet nodig met deze 'wind') te gaan varen. Zwemvest ligt gelukkig toch aan boord.

Eenmaal op het water bleek er inderdaad wat wind te staan, maar uit een ongebruikelijke zuidwest hoek. De boevenboei dus ergens onder de wal bij de hem. Dat zou verrassende luwtes en draaiingen kunnen geven. Er waren duidelijk minder deelnemers dan we gewend zijn, deels door vakantie, deels door de Sneekweek, en deels door het feit dat een aantal mensen al weer naar huis waren gegaan. Eerste de start van de kielboten. Die waren met z'n zevenen, de Etap startte te vroeg, en iedereen ging naar links, weg van de Hem.

Ik dacht voor de start gezien te hebben dat er aan de rechterzijde meer wind stond en besloot dus bij het startschip te starten, en dan gelijk weg te klappen. De open boten waren met z'n tienen (5 Solo's, 4 Lasers en 1 Flying Arrow Spanker) dus er was plek zat op de startlijn, iedereen goed weg. Ik klap volgens plan naar rechts, en Thedor en Marleen gaan mee. Bootje loopt lekker, kruisrak met 4 knopen wind is echt heerlijk in een Solo. Ik klap weer naar links om een beetje in het midden te blijven, de andere twee gaan nog een stukje door. Pakt goed uit voor mij want ben eerste om de bovenboei. Dan een zenuwslopend voordewinds rak want met zo weinig wind heb je echt geen druk. Marleen gaat naar links naar de Hem want ze verwacht daar meer wind, ik blijf wat meer in midden. Dat pakt weer goed uit want bij benedenboei ben ik een stukje uitgelopen. Dan in tweede kruisrak er aan denken om verplicht door de startlijn te varen. Mijn oproep om de race daar in te korten werd door het comité genegeerd, dus ik moest nog een rondje. Tweede kruisrak was een exacte kopie van het eerste, kon ik later op de tracker zien. Ik liep gelukkig verder uit. In het voordewindse rak bleef ik weer een beetje in midden waar de anderen de kant opzochten. Laatste kruisrak was daarna alleen nog maar een formaliteit. Ik kon weer ademen :-)

Gezien de uitgestelde start en de weinige wind besloot het comité dat we naar de kant mochten, geen tweede race dus. Daarmee was ik gezien de line honors zeker van een overwinning in de open boten. Ik was dus in een uitermate goede bui.

De prijsuitreiking volgde al snel want minder deelnemers betekent ook minder werk aan de uitslagen.

Bij de kielboten 7 deelnemers, met een derde plek voor de Tirion, een tweede voor de 5.5 en een eerste voor de Draak van Hans Kol.

Bij de open boten 10 deelnemers, in de uitslagen de Lasers en de Solo's gescheiden door de Spanker, met een derde plek voor Ton Vos, een tweede voor Marleen en de eerste voor ik zei de gek.

Tot mijn grote verrassing mocht ik ook de prijs der prijzen, de nachtkaars in jubileum editie, mee naar huis nemen.  Die heb ik zoals het protocol voorschrijft brandend de haven uit gedragen, maar niet nadat we volop profiterend van het zwoele weer aan aantal drankjes en versnaperingen genuttigd hadden in het gras voor het clubhuis (op het terras onder de parasols was het gewoonweg te warm). Een perfect einde van een perfect avond.

Peter van Santen

Solo 560 BiBee

PS helaas deze week nog even geen uitslagen ivm vakanties... :(