Geplaatst op: 30-06-2019

Lekker windje windkracht 4, mooi zonnetje en boven in het Braassemcafe zit de eerste Samen zeilen groep. Met 6 man een kleine gezellige opkomst. Onder genot van een kopje koffie en thee van de club ingeschonken door Edwin en zijn team, bespreken we het vaarplan en de bootindeling. En erna snel op pad met de Hippo, de Friendship 26 zeilboot van Reinier met vriend van Reinier en Resi aan boord en de sloep van Harry en Jolanda met Bert aan boord. Behalve voor Bert en Reinier is de Westeinderplassen een nieuwe bestemming, dus leuk om naar toe te varen.

Bij het vertrek gaat het helaas al mis. Foutje van Reinier: accu leeg, met wat starthulp met een half uur vertraging op pad. Team Jolanda en de mannen zijn inmiddels al een goed einde onderweg. Op de motor door het kanaal en richting Westeinder om de accu bij te laden. Op de Westeinder zagen we elkaar weer en merk je dat het leuk is samen te varen: foto's en filmpjes maken van elkaars schepen - gaaf om terug te zien.

Op naar Kudelstaart met een mooie nieuwe grote steiger. Oeps accu van Reinier heeft het echt begeven en de motor wil niet meer starten. Dus zeilend aanleggen met een sliplanding ... moet lukken, de Hippo is een soort BM plus, nog net af te houden. Hebben we een mooi plekje, mogen we niet blijven liggen. Voor het restaurant de Oevers in Kudelstaart zijn slechts 2 passantenplekken. Na onze uitleg van motorpech mogen we uiteindelijk aan de buitenkant aan het einde van de oude steiger liggen vlak bij de havenmond. Harry en Jolanda met Bert laveren de sloep handig langszij.

Tijd voor lunch en een drankje bij de Oevers. Prima om even bij te komen en de eerste verhalen te delen. Bert en Resi wisselen van boot op de terugweg en we stemmen af dat de sloep de Hippo op sleeptouw neemt vlak voor het kleine kanaal van de Westeinder naar de brug tussen Westeinder plassen en Braassem.

Met een stevige windkracht 5 varen we terug. Heerlijk zeilweer zo met wind en zonnetje. Iedereen geniet met volle teugen.

Best spannend om zo voor eerst op sleeptouw genomen te worden en ook voor Harry en Jolanda ons op sleeptouw te nemen. Gelukkig gaat alles goed. Met dubbele lijnen aan elkaar aangehaakt, achteraf kruislings moeten doen voor nog stabieler (mee)varen en minder noodzaak voor corrigeren.

Aan het einde van het kanaal naar de Braassem vlak voor de pont de lijnen los gegooid en nog lekker op zeil nog even over de Braassem varen en erna op het zeil de haven in wat gelukkig goed gaat. Als de boel gestreken is, tijd voor een afsluitbiertje op het balkon.

Iedereen heeft genoten, is een paar mooie verhalen rijker en vind het voor herhaling vatbaar! Ik trakteer nog een rondje als dank voor het slepen. En erna tijd om af te taaien en huiswaarts te gaan.

Krijg je na het lezen van dit stukje zin om een keer mee te gaan, schroom niet en schrijf je in voor het najaars samen varen op zondag 8 september. Wederom verzamelen om 9.30 uur in het clubhuis.