Geplaatst op: 01-08-2017

Hierbij wil ik even doorgeven dat ik samen met mijn twee zoons Sjoerd en Mathijs en met mijn Noorse Folkboot "Thor" zeilnummer DEN 866 de eerste prijs heb gewonnen in klasse 3 van de Dutch Classic Yacht Regatta.

In deze klasse voeren drie polyester Folkboten:  "Thor" met schipper André Vaders, "Tuimelaar" met schipper Jurjaen ten Doesschate (hij heeft veel met J22's op de Braassemermeer gezeild) en "Dora" met schipper Hans van Haastrecht en verder nog 10 andere schepen met een soortgelijke rating.

Het was een zeer stormachtige DCYR in Hellevoetsluis. Op vrijdag, zaterdag ochtend en zondag kon er niet gezeild worden. Op donderdag zijn er twee wedstrijden afgewerkt, 1 in West richting en 1 in Zuid-West richting.

De West wedstrijd was een kruisrak, een zeer lang voor-de-winds rak en en weer een kruisrak. Jurjaen liet zien dat hij de meeste ervaring heeft met kruisen in een Folkboot en liet iedereen achter zich bij de eerste boei. Hij gaf die voorsprong niet meer uit handen in de rest van de wedstrijd. Hoewel Thor zeer goed startte, als enige over stuurboord bij het pin-end met wind-voordeel, bleek Tuimelaar, hoger, sneller en vlakker gevaren te worden in de aan-de-windse koersen. 

De tweede wedstrijd was een baan voor Zuid-West wind met drie aan-de-windse koersen, twee ruime wind koersen en een lange aan de winds rak met finish. Tuimelaar had een rif gestoken met de verwachting dat de wind zou aantrekken tot stormachtig. Dat bleek zich uit te betalen in de eerste aan-de-windse koersen die weer sneller waren dan de rest. Maar bij de ruime-windse koersen verloor Tuimelaar door het gebrek aan zeiloppervlak. Bovendien nam de wind af. Het rif dat er uit gehaald werd bij het lange ruime-windse rak hielp niet in de plaatsing van Tuimelaar en werd 7.  

Bij boei A1 trad bovendien een bakboord-stuurboord incident op door Dora tegenover Tuimelaar en Karma. Karma protesteerde heftig, maar liet geen rode vlag zien, en hoefde volgens mij ook niet van koers te veranderen, Tuimelaar gaf ruimhartig wat ruimte aan Dora.  Dora nam het het zekere voor het onzekere en draaide een strafrondje (hadden dat er niet twee moeten zijn?). Verder riep Karma Tuimelaar aan als getuige, waardoor de aandacht niet meer bij de wedstrijd was. Thor maakte van de gelegenheid gebruik om de concurrentie achter zich te laten. Hoewel Karma 120 seconden eerder finishte, werd dit door de rating teniet gedaan en werd Thor eerste.

Op zaterdagmiddag waren er twee ingekorte wedstrijden, beiden dezelfde baan met een aan-de-winds rak en twee ruime-wind rakken. Tuimelaar maakte bij de derde wedstrijd weer goed gebruik van de harde wind en het goede aan-de-winds varen en won oppermachtig. Thor liet het een beetje liggen en werd vijf, maar drie na de handicap correctie. De vierde race ging anders. De wind was iets afgenomen. Thor maakte een proefstart en telde goed de tijd die nodig was tot aan de startlijn. Het bleek aanzienlijk langer te duren dan eerder op die dag. Dat werd gebruikt voor een goede positionering nabij de startschip boei. Eerder dan veel anderen loefde Thor op en ging af op de startlijn vlak bij de boei. Dora was verrast en wilde zo dicht mogelijk bovenwinds naderen. Maar de koers en timing waren zo scherp dat er geen plaats meer was tussen startboei en de Thor koers en Dora moest oploeven (onder wat verbale aanwijzingen) en verloor snelheid. Dat was 1 concurrent uitgeschakeld. Tuimelaar startte ver onder Thor. Vervolgens werd intensief gekeken hoe Tuimelaar nou die hoogte, snelheid en vlakheid wist te maken. Langzaam werd dat duidelijk en de methode werd overgenomen. Dit leidde tot een afgedwongen eerste plaats voor Thor en goed voor plaats 1 over 4 wedstrijden. De andere twee Folkboten bezetten plaats 2 (Dora) en plaats 3 (Tuimelaar). (noot: de bijgevoegde uitslag is later gecorrigeerd voor race 4: Dora 2 en Tuimelaar 3)

Als op zondag de laatste wedstrijd doorgegaan was, had er nog een verschuiving kunnen optreden omdat er dan 1 slechte wedstrijd verviel. Maar de tropische buien met wind uitschieters verhinderden elke vorm van wedstrijd.

Al met al een zeer geslaagd evenement met mooie zeilschepen, een goede sfeer, een goede organisatie en ook met spannende onderlinge wedstrijden. Ondanks de vele wind en de regen.

DCYR, een fantastisch evenement voor klassieke schepen.