Geplaatst op: 01-08-2018

Prachtig zeilweer en ondanks de vakantieperiode toch een behoorlijk groot veld zeilers. 19 open boten, met voor het eerst dit seizoen 4 optimisten op de startlijst. Prachtig mooi dat de jongste jeugd vanavond ook vertegenwoordigd was. Bij de kajuitboten 9 deelnemers waarbij de eerste prijs - niet voor de eerste keer - naar Erik Wesselman ging met de Maxfun 18.

Voor wie de uitslagen van de DiZeBra op de website een beetje volgt, is het rijtje met 1e prijswinnaars wel  bekend: regelmatig vind je daar de Tasar, de Laser, de Solo, de FD, de Contender, de RS400 en de RS500. In dit rijtje ontbrak steevast de OK-jol. Tot vanavond. Het was voor het eerst sinds jaren dat er een OK-jol stuurman met een nachtkaars stond te glunderen. Dat was ik dus. En om het feestje voor de OK-klasse compleet te maken: ook de 2e plaats ging naar een OK-jol zeiler. Johan Geenen - oud Nederlands kampioen Soloklasse - zeilt dit jaar in zijn gloednieuwe NED 678. Vanavond maakte hij zijn DiZeBra-debuut. Johan had zich totaal niet gerealiseerd dat er uberhaupt een prijsuitreiking was; laat staan dat hij er met de 2e prijs vandoor zou gaan. Wie weet smaakt dit naar meer en zien we hem wellicht wat vaker op de dinsdagavond meevaren.

Als OK-jolzeiler ben je best wel een buitenbeentje. Want wie stapt er nou in zo'n 61 jaar oude klasse, die tot voor kort zo goed als verdwenen was in Nederland? Zo'n bootje waar de meeste zeilers van tegenwoordig nog nooit van gehoord hebben. Een paar jaar geleden mocht ik er een keer in varen, raakte verslaafd, kocht op Marktplaats een oud polyester bakkie uit 1970 en bracht die onder zeil om er de DiZeBra mee te gaan varen. Eerst vanuit de haven in Rijnsaterwoude en sinds 2 jaar lid van de vereniging. Met veel vallen en omslaan en aanvankelijk alleen als veldvulling ging het elk seizoen ietsje beter.

Sinds ik begin dit seizoen met een carbon mast en een bijpassend zeil vaar, is de bootsnelheid behoorlijk toegenomen. Vanavond viel alles op zijn plaats: wat tips van Elaine, 2 x een goede start gevolgd door een lange klap over bakboord richting bovenboei. Na een gunstige shift rondde ik die tot mijn eigen verbazing helemaal in de kopgroep. Een plek die ik anders dan in de beginjaren ook nog wist vast te houden. En ja, dan krijg je na afloop ineens te horen dat je voor het eerst in je zeilcarriere de Nachtkaars gewonnen heb. Lang verhaal kort: seizoen kan niet meer stuk; OK-jol kan in de winterstalling (maar eerst nog even naar het ONK op het Tjeukemeer). Bedankt comité, voor deze memorabele avond.

Met vriendelijke groeten,

Rob Ligtenberg