Geplaatst op: 16-04-2018

Deze paars met blauwe promotieboot - de NED 180 - ligt sinds kort in de haven op de jollensteiger.

Instappen?

 Heb je vroeger OK-jol gezeild en lijkt het je leuk om het weer eens te proberen? Heeft je bemanning op het laatste moment afgezegd op dinsdagavond, maar wil je toch wedstrijdzeilen? Of, ben je gewoon benieuwd hoe zo'n bootje zeilt? Neem dan even contact op met Rob Ligtenberg, die zelf met de OK-jol NED 473 vaart. Hij kan je vertellen of de 180 beschikbaar is. Mail: rob.ligtenberg62@gmail.com of bel: 06-48672791

Meer over de OK

De OK-jol, die vorig jaar haar 60-jarig jubileum vierde, was lange tijd van de Nederlandse wedstrijdvelden verdwenen. De opkomst van de Laser in de jaren '80 betekende het einde van deze sportieve klasse en het opheffen van de klasseorganisatie in Nederland. Maar, in Duitsland, Denemarken, Engeland, Nieuw-Zeeland en Australië zijn er al die jaren nog steeds veel OK-Dinghies blijven varen en zijn er nog elk jaar wereldkampioenschappen gehouden.

Bukken

Wie zich de OK-jol van vroeger herinnert, denkt aan een heel lage giek waar de stuurman héél diep voor moest bukken. En inderdaad, de OK-jollen uit de jaren 60 / 70, voeren met een houten mast, waarbij de giek door een sleuf in de mast was gestoken. Boven in die sleuf werd een keg geslagen, waardoor de giek niet omhoog kon. En de mast stond ook nog eens een heel stuk achterover. Dit alles maakte de OK-jol tot een best wel moeilijk te zeilen klasse.

De moderne OK

Er is veel veranderd. Zo is in de OK-klasse sinds een aantal jaren de carbon mast toegestaan, met een giek die omhoog kan scharnieren. Tijdens het overstag gaan, viert de stuurman de schoot, veert de giek omhoog en kan hij– zelfs met een zwemvest aan – zonder veel moeite onder de giek door. Overstag gaan is hierdoor een stuk makkelijker geworden. Ook het gijpen is hierdoor een stuk eenvoudiger. Neemt niet weg dat de OK een sportieve boot is gebleven waar je als stuurman wel even aan moet wennen. Maar dat maakt het zo'n uitdagend bootje.

Tweede jeugd

Inmiddels is de OK-jol in Nederland aan een voorzichtige come-back bezig. Zo'n jaar of 5 geleden waren er nog maar 4 Nederlandse OK's met een meetbrief. Inmiddels zijn dat er zo'n stuk of 30. En dat aantal groeit nog steeds. Er worden zelfs weer nieuwe OK's gebouwd in Nederland. Vorig jaar werd er voor het eerst sinds 30 jaar zelfs weer een Open Nederlands Kampioenschap gevaren. Kortom, de OK in Nederland is bezig aan haar tweede jeugd. Wil je meer weten? Kijk eens op www.ok-klasse.nl.