Geplaatst op: 04-11-2019

Weinig wind
De weersverwachtingen gaven het van te voren al aan: het zou een wedstrijd worden met weinig wind. Maar, dat er zó weinig wind zou staan, daar had geen van de deelnemers rekening mee rekening mee gehouden. Het betekende dat wij de 24 ton wegende Nooit Volmaakt zo’n 65 kilometer hebben moeten jagen: vanaf zijkanaal C bij Buitenhuizen tot aan de Nieuwe Meer bij Amsterdam. (en daarnaast ook nog in Amsterdam zelf, maar dát wisten we van te voren).

Race tegen de klok
Alle 6 deelnemende schepen hadden op de heenreis gekozen voor het traject via Lelystad / Haarlem / Warmond: de wind zou naar het westen draaien en daardoor - zo was de strategie - konden we op het Zuider Buiten Spaarne zeilen. En inderdaad, de wind kwam uiteindelijk uit het westen en ja, we hebben daar op dinsdagmiddag even kunnen zeilen. Maar, meer dan 2 Bft heeft er niet gestaan. Door het gebrek aan wind werd het een race tegen de klok, want de brug in Nieuwe Wetering sluit om 22 uur en die moest gehaald worden. Bij aankomst op de Kagerplassen was het aanvankelijk windstil, zodat we kozen voor de kortste weg: bomend via de Leede. Maar, zoals elke strontracer weet: de Leede bij Warmond is veel te diep om er goed te kunnen bomen.

Gelukkig kregen we toch nog een zuchtje wind. Het vaarplan werd aangepast en zo voeren wij niet door de Leede maar langs de starttoren richting het Joppe. Daar - zo wisten wij - konden we gaan jagen. Gelukkig pakte dat goed uit en met 4 man in de jaaglijn, lukte het ons om toch redelijk snel bij de Theekoepel onze 10 zakken gedroogde koemest af te leveren. Na een uur rust in Warmond - met gratis soep en een broodje worst - bleek dat het onmogelijk zou zijn om de brug bij Nieuwe Wetering te halen. Dus konden we het rustig aan doen. Er was gelukkig wat wind gekomen, zodat we op de Kaag toch een beetje konden zeilen. Inmiddels was er ook mist komen opzetten, waardoor het niet meeviel om de opening bij de Boerenbuurt te vinden. Uiteindelijk lukte dat en na nog een stuk geboomd en gejaagd te hebben, konden we de tjalk bij Nieuwe Wetering voor de wal knopen voor een korte nachtrust van ongeveer 4 uur.

Zware terugreis
Na de overnachting bij Nieuwe Wetering bleek op woensdagochtend dat er nog steeds nauwelijks wind was. Dus moest er weer gejaagd worden. Bij de tussenstop in Oude Wetering namen we 2 potten augurken aan boord, die we als retourvracht moesten meenemen naar Workum. Op de Ringvaart was het druk met scheepvaart, waardoor we een aantal keren het schip voor de wal hadden geknoopt om ruimte te maken en niet meegezogen te worden. Die containerschepen zijn echt wel groot.
Bij de Bosrandbrug kwamen Aileen en Sijbrand ons nog even aanmoedigen. Heel tof! Gelukkig begon het te waaien, zodat we op de Nieuwe Meer even konden gaan zeilen (en eieren met spek bakken). Vervolgens zeilend de sluis in en na iets meer dan 2 uur jagen en bomen konden we in de Houthaven het schip zeilklaar maken voor het grote water. Na (verplicht) 3 uur varen ging de Nooit Volmaakt in het donker het Markermeer op. Pas op donderdagochtend rond 6.30 uur kwam de Nooit Volmaakt als 5e deelnemende schip terug in het Friese Workum. Zo weinig wind als er stond tijdens de Strontrace, zo hard waaide het op vrijdag op de terugweg naar Holland: windkracht 7 uit het zuiden, zodat we het hele stuk hebben moeten kruizen. Vrijdagavond rond een uur of half 12 waren we terug in Aalsmeer.

Plannen voor volgend jaar
De Strontrace 2019 zat er op. Maar, ondanks dat de 2019-editie behoorlijk zwaar was, werden er direct al weer plannen gemaakt voor de Strontrace van 2020. Hopelijk staat er dan wél wind en dan ook nog uit de juiste richting.
Op www.varenmetdenooitvolmaakt.nl staan een aantal filmpjes die gemaakt zijn tijdens de Stontrace.