Geplaatst op: 31-08-2017

Wereldkampioenschap Laserradiaal U19 2017

Lieve allemaal,

Het is echt een hele klus zo’n baantje van een evenement op dit niveau met zoveel pottenkijkers. Toch heeft Marijke, hoewel ze belangrijkere dingen aan haar hoofd had, de grote lijnen en het grootste deel van de voorbereidingen voor haar rekening genomen. Rubberboten, boeien en ankers, vlaggen, de toeter, lijnen, de start- finish- en afkortkoffers papierwerk, pennen en nog meer handel moesten van Roelofarendsveen naar Medemblik. Vrijwilligers moesten worden benaderd en vastgelegd, alles keurig geregeld.

Zoals Marijke altijd in palavers vermeldt zijn er dan nog wat gaatjes waaraan nog wordt gewerkt. Die gaatjes hebben we gaandeweg het evenement samen ingevuld. Uit voor mij onbekende bronnen kwamen enthousiaste mensen tevoorschijn, voor een of meerdere dagen. Ons team was geen dag hetzelfde. ’s-Avonds om een uur of acht was de bezetting voor de volgende dag toch steeds weer rond.

De meting vooraf had een hoog Braassemgehalte. Er bleek in ons team zelfs talent aanwezig om een wat lastige hoofdmeetster uit Singapore bij te sturen en tevreden te krijgen.

Dan het begin van de wedstrijden, wat mij betreft ging het wel goed. Jullie dachten dat ik wel onrustig was, dat klopt. Het Engelse toezicht maakte mij een voorstander van de Brexit. Daarna kwam Ron uit Israel aan boord, overgeheveld uit de jury. De rest van de week was mijn onrust verdwenen door zijn inspirerende hulp.

Banen leggen doen wij met een beetje GPS en kompas, en een beetje van onszelf, dat laatste verhoogt het niveau. Finishlijsten van elf keer 170 boten en de verwerking daarvan met slechts één gaatje en verder geen opmerkingen is echt van eenzame klasse. We kunnen het zelfs met een finishschip dat incidenteel achterstevoren ligt.

De damesgroepen gingen na slechts enkele afbrekingen en algemene terugroepen met niet meer dan een handvol vermeldingen op het bord van start, een combinatie van goede startlijnen en zeilers van niveau. Ja, de jongens in de finalewedstrijden in de vierde groep, zeg maar grotendeels gefrustreerde verliezers, borden vol BFD’s. Daar is geen goed kruit tegen gewassen.

Peter Plevier maakte ons leven aangenaam door een prima verzorging. Ik heb hem daarvoor, namens jullie, enthousiast bedankt,

Kleine en grote problemen in de loop van de week werden schijnbaar in alle rust samen opgelost. Het terugbrengen van boten en losse spullen was geregeld voor ik er erg in had.

Peter Plevier heeft namens de LaserklasseOrganisatieNederland ons uitvoerig bedankt voor de kwaliteit van het geleverde werk en de plezierige contacten. Coaches kwamen in kortere of soms ook langere verhalen ons lof toezwaaien, ik zag vele duimen omhoog van zeilers. Toch is dat voor mijn gevoel niet afdoende. Ik doe er een schepje bovenop, jullie hebben de klus op wereldniveau geklaard, Braassemleden en betrekkelijke buitenstaanders. Zeilers en organisaties moeten een diepe buiging voor jullie maken. En aan de sfeer te merken heeft iedereen gelukkig ook zelf een leuke tijd gehad.

En tenslotte, namens mezelf, het was tenslotte mijn afscheidsrondje, dank, dank, dank dat jullie me zo hebben laten genieten.

Ik kom nog weleens kijken,

Groet, Hans