Onze vereniging is een wedstrijdgerichte vereniging. We gaan er daarom vanuit dat als je bij ons zeilles krijgt en je CWO's haalt, je op een gegeven moment ook mee gaat doen aan wedstrijdjes. We beginnen natuurlijk met wedstrijdjes tijdens en na de trainingen. Dan kan je alvast de smaak een beetje te pakken krijgen. Verder zijn er in de omgeving ook leuke wedstrijden voor de jeugd. Samen met omringende zeilverenigingen zitten wij in de Combi Amsterdam. De Combi Amsterdam is een wedstrijdreeks in het voorjaar en sinds 2017 ook in het najaar. Tijdens deze wedstrijden verzamel je punten en als je tot de beste van jouw regio behoort, maak je zelfs kans op een plekje tijdens de landelijke Combi Finale.

De Combi's zijn voor iedereen toegankelijk, ook al kan je nog maar een heel klein beetje zeilen, dan toch kan je al meedoen. Iedereen begint namelijk in de beginnersgroep (Optimist Groen). Hierin zitten de echte beginners. Aan het begin van de wedstrijddag is er een palaver waarin de organisatie uitlegt wat de bedoeling is, welke vlaggen er zijn en welke baan jullie gaan varen. Je wordt geholpen door een voorvaarboot, zodat je precies weet hoe de baan ligt die je moet varen. Coaches mogen ook aanwijzingen geven aan de kinderen die niet helemaal vooraan varen. Je hebt voor de Optimist Groen nog geen eigen boot nodig, je kunt er ook eentje huren van de club. Een mooie gelegenheid om te ontdekken of je het leuk vindt!

Heb je het wedstrijdzeilen een beetje onder de knie, vind je het leuk en wil je dóór? Dan ga je naar de 'gewone' Optimist klasse. Hier heb je geen voorvaarboot meer en moet je ook zelf van te voren de NOR (notice of race, de aankondiging van de wedstrijd) en de SI (sailing instructions) doornemen. Je vaart met je coach naar de startlijn en na de laatste tips moet je het zelf doen. 

Binnen de Optimist is er een gewoon klassement en een benjamin-klassement voor de zeilers tot en met 11 jaar, zodat ook de jongere en minder ervaren zeilers kans maken op een mooie prijs.

Wil je na de combi's nóg meer uitdaging? Dan kan je meedoen met de landelijke selectiewedstrijden zoals bepaald door de Optimist Club Nederland, Laserklasse Organisatie Nederland of de klasse-organisatie van de RS Feva.

Overleg met je coach of trainer welke wedstrijden voor jou het meest geschikt zijn.