Geplaatst op: 14-04-2017

Afgelopen donderdag 13 april 2017 was een Zwitserse familie op een gehuurde ‘Bateau’ als passant in de haven. Die avond om 23:30 uur rook de vader van het gezin een onaangename onbekende geur aan boord. Hij realiseerde zich dat dat niet in orde was en besloot direct om met zijn vrouw, moeder, twee dochters en een zoon van board te gaan.Bij het verenigingsgebouw werden ze opgevangen door aanwezige leden en anderen.

Dankzij kordaat optreden van een aanwezige moeder (ex-politie medewerkster) van een Optimistzeiler bij de Internationale Magic Marine Easter Regatta en de havenmeester Ron Azier, konden snel hulpdiensten worden gealarmeerd. Twee ambulances, vier politie-auto’s, twee brandweerauto’s en een politiehelikopter konden de familie goed opvangen en bijstaan.

Nader onderzoek leerde dat door aansluiting op de walstroomvoorziening de defecte accu’s (nb uit 2016) gevaarlijke rotte eierenlucht (waterstofsulfide - H2S) produceerden.

Uiteraard wilde de familie niet weer aan board slapen. Helaas waren alle hotels in de buurt en in Amsterdam volgeboekt. Gelukkig kon de verhuurder van de Bateau nog een andere (grotere) boot beschikbaar stellen. 

Gelukkig gaat het de familie nu naar omstandigheden beter. De vader: 'Nederland is een mooi land en de mensen zijn erg virendelijk' . 

Goed om hier als watersporter toch weer eens bij stil te staan. Er schijnen ook rookmelders voor specifiek accu’s te bestaan. Wees dus gewaarschuwd!

We zijn vreselijk blij dat het met een sisser is afgelopen en wensen de familie een gezellige voortzetting van hun vakantie.

Wouter van der Gronden

Voorzitter WV Braassemermeer